Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialjouren: "Vi haren prioriteringsordning"

Barn som for illa och vuxna missbrukare som riskerade att dö. Socialjouren hade så mycket på fredagskvällen att det inte fanns möjlighet att hjälpa den dementa mannen.

Annons

– Vi har en prioriteringsordning där barn som far illa kommer först, sedan vuxna som riskerar att dö, säger Lena Lundgren som bemannade socialjourens telefon den kvällen den gamle mannen hittades alldeles förvirrad.

På socialjouren jobbade tre socialarbetare i fredags kväll. Det var Lena Lundgren som bemannade telefonen och två kollegor till.

Men kunde ni inte slagit larm till polisen? Mannen stod bara ett stenkast från polisstationen, det verkar ganska lätt att bara hämta in honom?– Det kan man tycka, men det fungerar inte så. Vi kan inte bara öppna en dörr in till polisen och ropa att de ska hämta honom, säger Lena Lundgren och fortsätter:

– Jag gjorde vad jag kunde. Jag pratade med mannens kontaktperson också.

Men i hennes uppgifter ingår ju inte att hämta mannen?– Det stämmer, men genom att hon var underrättad tänkte jag att det var flera som kände till situationen.

Inger Bark, den gamle mannens kontaktperson och gode man, säger att hon en längre period kämpat för att få in mannen på ett äldreboende.

– Nu har jag haft kontakt igen med kommunens äldreomsorg och de ska försöka ordna detta. Jag hoppas det, för så här kan det inte fortsätta. Det är inte första gången han är ute och irrar.

Mer läsning

Annons