Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen undersökeräldreboende med nytt styre

För två veckor sedan tog det privata bolaget Norlandia Care över driften av äldreboendet Sirishof. Nu har Socialstyrelsen startat en undersökning mot företaget. Orsaken är misstankar om brister i vården på Sirishof.

Annons

På Sirishof vårdas bland annat gamla människor med svåra demenssjukdomar. Sjukdomen innebär att de många gånger helt saknar förmåga att ta hand om sig själv och därför är totalt beroende av personalens vård och omsorg.

Det var i går, tisdag, som Socialstyrelsen fick in en anmälan om misstänkta brister på äldreboendet.

– Vi har öppnat ett ärende som rör det här boendet, säger Anna Olofsson, inspektör på tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen.

Anmälan gällde underbemanning och brister i dokumentationen.

Barbro Redin är medlem av anhörigrådet på Sirishof. Hennes man är demenssjuk och bor på boendet sedan fyra år tillbaka. Hon själv är pensionerad sjuksköterska och säger:

– Jag tycker att övergången från kommunalt till privat varit rörig. Personalen har inte fått någon ordentligt inkörningsperiod utan överlämnandet skedde snabbt. Det är också underbemannat. Det har ännu inte drabbat någon av de boende vad jag vet, men är ändå allvarligt.

Elisabeth Liljekvist, förvaltningschef för vård och omsorg på Örebro kommun, bekräftar att det funnits problem med datatekniken – kommunens datasystem har haft problem med att kommunicera med datasystemet på Sirishof. De problemen är nu lösta. Under tiden den elektroniska dokumentationen inte gått att utföra räknar förvaltningschefen med att dokumentationen skett på traditionellt vis, med papper och penna.

Vad det gäller bemanningen har hon inte fått några signaler om missförhållanden.

Men enligt NA:s källor finns flera allvarliga brister på äldreboendet. Bland annat ska det röra sig om otillräckliga förråd av sjukvårdsmateriell. Detta ska ha orsakat boende onödigt lidande.

Elisabeth Liljekvist tog i går beslut om att medicinskt ansvarig sjuksköterska skulle gör ett besök på plats på Sirishof. Besöket skulle vara till för att kontrollera så att allt fungerat vid överlämningen från kommunalt till privat.

Cecilia Karlsson, ansvarig på Norlandia, bekräftar att det varit problem med den elektroniska journalföringen till en början, men tillbakavisar att det skulle finnas andra problem på Sirishof:

– I en uppstart kan det vara delar som blir missade eller problematiskt fast man planerat rätt. Vi rätar upp det efter hand så att inte någon boende ska få något lidande.

Norlandia Care driver enbart Sirishof i Örebro kommun i dag, men företaget ska även ta över driften av Skepplandsgårdens äldreboende den första oktober.

Mer läsning

Annons