Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofias handledsvärmare gav guldmedalj

Det har varit nästan en euforisk tid sedan mitten av maj för Sofia Fors Kovacic då hon vann priset som årets säljare i SM-finalen för Unga Företagare.– Ja, jag vet inte hur många grattis jag fått.

Annons
”Ska man lyckas som säljare måste man förstå skillnaden mellan att övertyga och övertala. Övertalar du någon så har du i grunden inte kunden på din sida, till skillnad mot om man övertygar någon”, säger Sofia Fors Kovacic.

Sofia Fors Kovacic pluggar sista året på Thoren Business School i Örebro.

Tillsammans med två klasskamrater bildade de ett så kallat UF-företag i höstas som sysslade med att tillverka och sälja handledsvärmare.

– Vi kom i gång lite sent för vi hade en annan idé först. Men i november satte vi i alla fall i gång med vår verksamhet.

– Vi lyckades sälja ett antal handledsvärmare på olika marknader och även på den regionala UF-mässan i Örebro.

I hela landet deltog sammanlagt 24 000 gymnasielever som drivit UF-företag. Varje elev är automatiskt med i tävlingen som bästa säljare. I mars valdes sedan ett antal elever ut i varje län som gjorde upp olika regionfinaler.

– I Örebro var vi sex tävlande av totalt omkring 400 som till sist gjorde upp om en plats i SM-finalen i Stockholm i mitten av maj.

– Jag måste säga att jag blev chockad när juryn läste upp att det var jag som skulle representera Örebro län i finalen. Jag blev väldigt nervös också.

Och så i förra veckan var det alltså dags för själva SM-finalen, där varje län representerades av en deltagare.

– Den var inte mindre nervös, fortsätter Sofia att berätta.

– Då skulle vi inför en jury sälja en vara på fem minuter till en person. Men det var inte den vara jag jobbat med, utan vad det var fick jag reda på först tio minuter innan jag skulle försöka sälja den.

– Efter mitt framträdande fick jag inte veta hur det hade gått, det dröjde till avslutningsfesten kvällen efter. Så då fick jag gå runt med fjärilar i magen ett helt dygn.

För att göra det extra spännande för alla SM-finalister på festen så läste juryn först upp motiveringen till den man utsett till vinnare, men utan att nämna något namn.

– Så småningom ropades mitt namn upp och sedan minns jag knappt något. Jo, jag minns att jag klev upp på scen med darriga ben för att ta emot priset. Jag tror att jag höll mig i styr, säger hon med ett skratt.

Men nu är det vardag igen för Sofia, om en månad tar hon studenten. Därefter väntar sommarjobb.

– Jag har två jobb, dels som säljare i en affär i Örebro, dels kommer jag att arbeta inom hemtjänsten i Kumla.

Några specifika planer till hösten har hon dock inte än.

– Jag skulle vilja jobba ett år för att kanske få råd att köpa en häst. Jag har alltid sysslat med hästar. Jag har haft tre hästar tidigare.

– Sen är det dags att börja fundera på vad jag vill plugga vidare till. Men jag har inte bestämt än vad jag vill plugga.

Mer läsning

Annons