Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: 400 småbarnsplatser - och 100 nya förskolelärare

Överallt i Örebro hörs trampet av små fötter. Det ställer stora krav på kommunen att skaffa fram förskoleplatser. Lösningen har varit att öppna fler avdelningar, och ha fler barn i barngrupperna på sina håll.

Annons

Normalt ökar efterfrågan på barnomsorg större på våren. I år har det dock varit ett större behov än vanligt. Det måste fram närmare 400 platser, till största delen för små barn.

– De uppgifter jag har fått är att vi har löst det, säger Marie Holm, programchef för barn och utbildning.

Det är stor efterfrågan i hela kommunen, men störst är den i nordost och sydost. För att klara av det öppnas många nya avdelningar, en del i skolor och andra i mer ovanliga lokaler som i OP-skolans bibliotek, där femåringar ska vara under våren.

– Biblioteket kommer att vara öppet på en tid då förskolan inte är där. Barn och personal går då till förskolan Villekulla, säger Birgitta Nordlöw, planerare i skolområde nordost.

Till alla nya avdelningar söks nu 100 förskollärare.

– Jag inte jätteorolig för att vi inte ska klara antalet personal. Men det är brist på förskollärare. Vi hittar nog inte 100 stycken, utan vi får ta in barnskötare till en del, säger Therese Deutsch, personalspecialist på kommunen.

På de nya avdelningarna kommer det däremot inte enbart finnas ny personal.

– Det är viktigt för oss att försöka blanda på de nya avdelningarna, så att vi även får de som har erfarenhet, säger Marie Holm.

Det finns även uppgifter om att det är fler barn i barngrupperna.

– Vi har fått rapporter från vissa ställen att man överinskriver. Självklart får man en ökad arbetsbelastning då det blir fler barn per anställd, säger Birgitta Rissve, Lärarförbundet.

En del avdelningar är i ovanliga och tillfälliga lokaler. Hur påverkar det?

– Det är ingen optimal arbetsmiljösituation. När vi träffar tjänstemännen och samverkar kring det påtalar vi att man ska skriva ordentliga arbetsmiljökonsekvensbeskrivningar, säger Birgitta Rissve.

Men det går inte att andas ut. I sydost behöver man exempelvis minst en ny avdelning till under våren, och i höst är det tryck igen.

– I augusti står vi åter inför svårigheter. Antalet sexåringar som lyfter från våra förskolor är inte lika många som ska in, säger Birgitta Nordlöw.

Mer läsning

Annons