Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Tio miljoner kronoratt satsa på cancerplåster

Det lilla Örebroföretaget Swedish Pharma AB söker investerare i miljonklassen. Först då kan deras unika, globala medicinska nyheter utvecklas och nå ut över världen.

Annons
Prisat företag. Lennart Löfgren är forskningschef på Swedish Pharma. Ett litet Örebroföretag med kontakter över hela världen. Och med produkter som kan lösa miljontals människors hälsoproblem över hela vår jord.

– Det behövs ungefär tio miljoner kronor för att komma ut på marknaden, säger Lennart Löfgren.

Han är forskningschef på Swedish Pharma som fick Örebro kommuns innovationspris i mitten av november.Företaget är baserat på en teknologisk innovation i form av ett plåster som laddas med aktiva ingredienser för olika typer av behandling – framför allt hudcancer.

Plåsterteknologin är hämtad från ett forskarteam på Nordirland och ska, när det kommer ut på marknaden, finansiera fortsatta studier och tester av den revolutionerande behandlingen av hudcancer.

– Normalt brukar processen att gå från idé till färdigt läkemedel ta mellan åtta och tio år, men vi tror vi klarar det på halva tiden, säger Lennart Löfgren.

– Det unika plåstret som fäster på allt finns redan. Det har tagits fram av två apotekare på Queens University i Belfast och kan användas som det är utan läkemedel, bland annat som munplåster. Det är bra för att minska smärtan vid munsår, förklarar Lennart Löfgren.

– Vi har testat på vänner och bekanta och det fungerar. Men fortfarande saknas kliniska studier, tillägger han.

Lennart Löfgren hoppas få hjälp av Folktandvården i länet. Han inväntar svar därifrån.

– Även om plåstret inte klassas som läkemedel måste det göras en studie som visar att plåstret är säkert och effektivt. Men så fort den är gjort och vi har fått fram pengar kan vi börja tillverka plåstret. Jag räknar med att det sker under 2012. Frågan är bara var.

Prototypen har tagits fram på ett laboratorium i Belfast.

– Det finns en plåstertillverkare på betydligt närmare håll. Men på företaget i Karlskoga var de enormt dyra, säger Lennart Löfgren.

Var finns marknaden?

– Den är global. Enligt vetenskapliga studier drabbas en procent av befolkningen av munsår varje dag året runt. Det gör 90 000 personer bara i Sverige.

Munplåstret ska alltså finansiera den nya behandlingen av hudcancer.

– USÖ är en av de första i Sverige som redan i dag jobbar med fotokemisk behandling av ytliga hudcancertumörer, men vårt läkemedel blir effektivare med hjälp av plåstret, hävdar Lennart Löfgren.

Han är den enda av företagets ägare som sitter i Örebro. Lars Isaksson, som formellt är vd, finns i Australien, kemiprofessorn Leif Eriksson på Irland och Paul McCarron och Ryan Donnelly, männen bakom plåstret, jobbar på Nordirland.

– Många tycker det är konstigt att vi sitter utspridda över världen, men tack vare Skype över Internet kostar det inte ett öre när vi dagligen samtalar med varandra.

Du har fyllt 70 och jobbat i över 40 år som överläkare på bland annat öron, näsa och hals på USÖ – vad är det som driver dig vidare?

– Jag har alltid tyckt om att lösa problem och göra det som andra säger är omöjligt, svarar han och ler lite klurigt.

Mer läsning

Annons