Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Vackra människor i länet

I dag ska det letas vackra människor i Örebro. Intresset för modellbranschen är massivt, drömmarna många och glittrande, konkurrensen stenhård och chanserna att komma in små.

Annons
Izabella Scorupco, Marcus Schenkenberg, Elin Kling och Helena Seger finns alla i Mikas stall av modeller. Hittas nästa stjärna i Örebro?

Varje månad tar modellagenturen Mikas emot hundratals ansökningar från unga tjejer och killar som vill bli modeller – två eller tre av dem blir utplockade att representeras av modellagenturen.

– Man letar efter ett intressant, vackert, annorlunda ansikte. Man letar efter utstrålning och energi. Personligen gillar jag när det finns något unikt, till exempel en glipa mellan tänderna, brett mellan ögonen eller fräknar, säger Mika Kjellberg, grundare av Mikas.

Magiska mått

Som tjej ska du också vara mellan 170 och 180 centimeter lång och bära kläder i storlek 34–36, medan killar behöver vara mellan 180 och 190 centimeter långa och klä i storlek 48–50.

När den välkända agenturen i dag kommer till Örebro, för att leta skönhet på ”landsorten”, har de heller inga bestämda antal modellplatser att dela ut.

– Vi är mycket selektiva. Om vi hittar en är vi glada, om vi hittar tre blir vi ännu gladare, säger Johan Cewers, ansvarig för den så kallade castingen på Elite Stora Hotellet i Örebro.

Liten bransch

I Sverige är modellbranschen relativt liten. Mikas har till exempel, som en av de största på marknaden, en årsomsättning på cirka 40 miljoner kronor. De hyr bland annat ut modeller till kedjor som Hennes Mauritz och KappAhl, postorderföretagen och glossiga magasin som Damernas Värld, Bon och Elle. Bland de svenska agenturerna finns också Stockholmsgruppen och Göteborgsbaserade Avenue modeller, men Mika Kjellberg pekar ut utländska agenturer, framför allt baserade i London, som de största konkurrenterna.

– De är väldigt aggressiva på den svenska marknaden och svenska kunder är duktiga på att handla modelltjänster internationellt, förklarar hon.

Efterfrågan stor

Under finanskrisen sjönk efterfrågan på modeller samtidigt som ersättningarna dalade. Den tiden är dock över och förbi.

– Just nu har vi extra mycket att göra och även om ersättningarna nog aldrig kommer att gå upp till 80-talets nivåer, är de stabila nu, säger Mika Kjellberg.

Markus Schenkenberg och Mika Kjellgren på Ellegalan 2011.

Mer läsning

Annons