Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen sken på slalomåkarna

Strålande sol, åtta minusgrader och 80 centimeter snö i backarna.
En bra dag för slalomåkning i Storstenshöjden.

Annons
Storstenshöjdens norra backar sedda från ovan. Bilden togs från ett flygplan klockan 12.15 på söndagen.

Anläggningschefen Johan Larsson är efter omständigheterna nöjd med säsongens besökarantal. I går, lördag, susade uppskattningsvis 300-350 personer nerför backarna på norrsidan.

- Lite upp och ner har det varit, men jag tycker ändå det är ganska konstant.

Johan Larsson tror att vissa örebroare helt i onödan kan ha avskräckts av den stränga kyla inne i stan tidigare under vintern. I Storstenshöjden har det ofta varit flera grader varmare.

- När det har varit 20-22 minusgrader i stan har det varit 14-15 uppe hos oss. Och när solen går upp hamnar temperaturen på runt minus tio, säger han.

Den som hoppas på att södra backen ska öppna under säsongen kommer med största sannolikghet att bli besviken.

- Ingen vill hellre vi ha södra backen öppen, men jag tror inte vi kommer att kunna öppna den. Om all snö som har fallit den här vintern hade varit tung blötsnö hade saken kanske varit i ett annat läge. Men det som ligger i dag är för fluffigt. Det blir inte mycket kvar av det när vi kör över den med flera ton tunga pistmaskiner.

Södra backen får inte sprutas med konstsnö eftersom skidanläggningen de senaste åren har tagit mycket mer vatten ur Södra Ånnabodasjön än vad vattendomen från 1981 medger. Örebro kommun förbereder en ny ansökan om vattendom.

De södra backarna ser inbjudande ut, men enligt Johan Larsson räcker det naturliga snötäcket inte till.

Mer läsning

Annons