Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista jobbpass

I dag gör många semestervikarier sista passet på sina sommarjobb. NA träffade tre tjejer som sammanfattar sina sommarferierarbeten genom att svara på en liten enkät.

Annons
Emma Carlström.

Varje sommar har Örebro kommun ansvar för att ungdomar som går ut nian eller befinner sig mellan första och andra gymnasieåret får sommarferiepraktik. De som inte haft ett sommarjobb tidigare år är prioriterade. I år var det runt 3 000 som sökte och exakt 2006 stycken som fick jobb från kommunen. För att alla som var berättigade skulle få tre veckor som är praxis i Örebro, så gick kommunen in med extrapengar. Alla feriearbetare har därför haft tre veckors sommarpraktik.

Alla arbetsplatser har fått besökEn nyhet i år är att kommunen har kollat arbetsplatserna. Att de skött sina åtaganden som arbetsgivare. En av dem som arbetat med detta är Linda Ljunggren. Tillsammans med tre kolleger har hon besökt alla arbetsplatser och haft med ett frågeformulär som både arbetsgivare och arbetstagare fyllt i. Hennes erfarenhet är att de allra flesta har skött sig.

– Jag har rapporterat in ett ärende som var anmärkningsvärt där handledaren var utomlands och feriearbetaren helt ensam. Annars har det inte varit några problem.

Namn: Emma Carlström.

Ålder: Snart 17 år.

Gör annars: Går sam-sam på Karro.

Sommarjobbar på: Restaurang 700 Kvar, på Mariebergs travbana.

Hur fick du jobbet? – Jag praoade här i åttan och har sedan dess arbetat till och från. Till exempel när det är speciella temadagar och när det är mycket folk.

Vad kommer du att minnas mest? – All lök som jag har hackat!

Vad gör du på jobbet? – Jag gör allt möjligt. Hackar sallad. gör pannkakssmet, diskar, plockar bort tallrikar från borden och serverar mat.

Vad ska du göra med pengarna? – Åka på massor av festivaler! Jag har köpt biljett till Popaganda i Stockholm och kanske så räcker de till nån festival nästa sommar också. Jag funderar på att köpa en kamera.

Vad gör du nästa sommar? – Jag jobbar kanske här igen. Jag trivs och tycker det är kul. Nu är jag van med arbetsuppgifterna så det går ganska lätt.

Namn: Amanda Keith.

Ålder: Snart 17 år.

Gör annars: Går sam-sam på Karro.

Sommarjobbar på: Myrorna i Örebro.

Hur fick du jobbet?

– Jag sökte jobb på kommunens hemsida.

Vad kommer du att minnas mest? – Att jag lärt känna en massa kul människor.

Vad gör du på jobbet?

– Jag är stationerad på prylavdelningen så jag packar upp kartonger, prissätter, ställer ut saker på hyllor och är provrumsvakt. Sen hinner jag att plocka lite ute i butiken också.

Vad ska du göra med pengarna? – Försöka att spara dem. I alla fall lite av dem så att jag kan göra någon resa nästa sommar eller åka på någon festival.

Vad gör du nästa sommar?– Förhoppningsvis får jag ett sommarjobb. Jag har inget emot att vara på Myrorna igen.

Namn: Louise Nylander.

Ålder: 20 år.

Gör annars: Har ströjobbat men ska åka till Oslo och jobba i höst.

Sommarjobbar på: Märtas kafé i Örebro.

Hur fick du jobbet?– Min moster jobbar här och jag började lite smått förra sommaren.

Vad kommer du att minnas mest?– När det var biopremiär på Harry Potter-filmen och ett gäng fans kom in och var utklädda till figurerna ur filmen. Det var kul.

Vad gör du på jobbet?

Vad ska du göra med pengarna?

– Serverar, bakar lite, fyller på och plockar undan. Och improviserar påläggen på mackorna!– Jag ska lägga dem på tid i en studio där jag ska spela in egna låtar.

Vad gör du nästa sommar? – Då har jag tänkt att glassa runt i USA och Sydamerika och kolla in rock- och musiklivet där!

Amanda Keith.
Louise Nylander.

Mer läsning

Annons