Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlovet kan vara hotat

Enligt utbildningsdepartementet har Sverige väldens äldsta studenter. Nu överväger båda de politiska blocken att införa tre terminer per år för att komma till rätta med den saken. I Örebro ser man positivt på förslaget.

Annons

Örebro studentkår ger alla tummar upp till förslaget om tre terminer på ett läsår.

– Men det måste vara en möjlighet, inte ett krav, säger Carl Mikael Bergström, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar.

– Alla vinner på det, man förkortar studietiden och kommer på så sätt snabbare ut i arbetslivet och det är ju det som är målet med utbildningen, säger Carl Mikael Ström.

Han poängterar att det är onödigt att universitetet står nästan tomt på sommaren. Sommarkurserna är få och har enligt honom ingen större koppling till programmen.

Dessutom tror han att det skulle lösa problemet för de som inte lyckas få sommarjobb.

– För mig personligen är det lockande med tre terminer, men det måste fortfarande vara ett val, alla är ju olika. Dessutom talar han om sommarlovets djupt rotade tradition, något han inte vill rycka upp med rötterna. Men på det stora hela har Carl Mikael Bergström nästan bara positiva saker att säga.

– Jag är väldigt för, det är bra att man diskuterar möjligheten.

Fakta

Ett treterminssystem skulle innebära att eleverna studerade även under sommarmånaderna för att förkorta studietiden. Liknande uppdelning av studietiden finns redan i exempelvis England.

Mer läsning

Annons