Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnexpert: Mannen vaken när han våldtog 

En 28-årig man som åtalats för våldtäkt hävdade att han sov när han hade sex med en kvinna i oktober förra året. I dag dömer Örebro tingsrätt mannen till fängelse – bland annat efter att en sömnexpert gett stöd till åklagarens bevisning. Samtidigt frias 28-åringen för en annan våldtäkt.

Annons

Efter en festkväll i Örebro i oktober förra året hade flera personer samlats i en lägenhet. Under natten utnyttjade 28-åringen en kvinna när hon sov. Mannen har självt hävdat att han inte vet vad som har hänt, men om det har skett så var på grund av att han själv sov.

Åklagaren kallade in en sömnforskare som gav stöd till bevisningen. Enligt sömnexperten var det inte fråga om någon så kallad sexsomni – att en person utför saker utan att vara vaken. Sömnforskaren fick bland annat ta del av förhör från förundersökningsmaterialet och kunde konstatera att mannen sannolikt inte begick gärningen i sömnen.

Tingsrätten skriver att kvinnan noggrant och detaljerat beskrivit händelseförloppet. Ett sakkunnighetsutlåtande från SKL ger också stöd åt bevisningen. Kvinnans berättelse får också starkt stöd från vittnesuppgifter. Samtidigt konstaterar rätten att 28-åringen inte berättat särskilt utförligt om händelsen.

Rätten menar att kvinnan är klart mer trovärdig än 28-åringen och att hennes uppgifter ska ligga till grund för bedömningen. Tingsrätten anser att det är bevisat att 28-åringen våldtagit kvinnan när hon sov och att det är utrett att han själv var vaken. Därför ska mannen dömas för våldtäkt, skriver rätten. Straffet blir två års fängelse. Han ska också betala skadestånd på 115 000 kronor. 

28-åringen frias samtidigt från en annan våldtäkt han stod åtalat för. I augusti anhölls han för en våldtäkt mot en annan kvinna. Även då misstänktes mannen ha våldtagit en kvinna som sov och var berusad. 28-åringen hävdade dock att det skedde frivilligt. Kvinnan uppgav att hon vaknade av att hon blev våldtagen och att hon då sade åt honom att sluta. Hon uppgav också att hon inte minns hur hon hamnade i lägenheten.

Vittnesuppgifter och att kvinnans telefon fanns i mannens lägenhet ger dock stöd åt att kvinnan tagit sig till lägenheten frivilligt och styrker 28-åringens berättelse enligt tingsrätten.

Enligt rätten räcker inte åklagaren bevisning för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att brottet har begåtts. Därför har tingsrätten utgått från 28-åringens berättelse. Rätten skriver att kvinnans uppgifter inte kan ligga till grund för om hon har befunnit sig i en utsatt situation eller om våld förekommit och åtalet ska därför ogillas.

Mer läsning

Annons