Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Holmberg: "Det är inte acceptabelt"

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, utesluter inte att vallagen kan komma att ändras för att få snabbare beslut vid överklagande av ett val.
– Det är fullt möjligt att ta upp sådana frågor, och det kommer säkert att göras efter det här. Det skulle jag tro, säger han.

Annons
Sören Holmberg

Ju längre det dröjer med ett besked om det blir omval eller inte i Örebro, desto mer växer irritationen på många håll. Att ändra lagen och kräva snabba beslut är en idé som förts fram.

– Visst, det är fullt möjligt att diskutera sådana förändringar, absolut. För det är inte en lycklig sak att man i månader är osäker på hur valresultatet ser ut och hur man ska styra kommunen. Det är inte alls bra, säger Peter Eriksson.

Att skjuta till mer pengar till valprövningsnämnden för att de ska kunna öka tempot är ett annat förslag.

Inte mitt i processen

– Det är klart att man skulle kunna tänka sig, om det är problemet. Men det är inget man kan ta beslut om mitt i processen. Det är för framtiden i så fall som man skulle överväga det, säger Peter Eriksson.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det inte är rimligt att det dröjer så med ett beslut.

– Det finns någon form av inkompetens i det som görs i det här regelverket och i det här handhavandet. Jag tycker att ni i Örebro ska ryta till. Det är inte acceptabelt i en demokrati att rutinerna vid ett överklagande ska vara så långsamma, säger han.

Det är viktigt att prioritera ärendena och kräva snabbhet vid ett överklagande. Det anser Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

– Det är oerhört väsentligt för hela den lokala demokratin och för att beslutsfattarna i Örebro ska kunna fungera, säger han.

En liten ursäktHan tycker att en liten ursäkt är att det har varit så många överklaganden och att organisationen inte varit byggd för att klara så många.

- Då menar jag att man får ta ett extra anslag eller helt enkelt att regeringen tillställer pengar för att få mer folk, säger Mats Lindberg.

Mer läsning

Annons