Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören väntade två månader på cancerröntgen

I stället för snabb undersökning har cancerdrabbade Sören Andersson tvingats vänta i över två månader på röntgen av sin lunga.

Annons
Äntligen undersökt. Tre gånger har  Sören Anderssons cancerröntgen ställts in, men på fredag blev den äntligen av. Foto: Sofie Isaksson

2012 överlevde jordbrukaren Sören Andersson från Karlskoga cancer i gallblåsan.

Den 18 augusti i år hittade röntgenavdelningen i Karlskoga en förändring på Sörens ena lunga.

– Sedan dess har jag gått och väntat på undersökningen. Tre gånger har de ställt in, senaste gången fick jag beskedet så sent som i väntrummet, säger Sören Andersson.

Han vill berätta om vad han råkat ut för därför att han vill se en förändring i vården, en förändring som leder till att cancermisstanke prioriteras högre.– Jag tänker att det är fler än jag som drabbas av detta. Vi cancerpatienter är inte någon röststark grupp normalt, men nu vill jag slå larm. Så här får det inte gå till, säger Sören Andersson.

Hur det känns att gå och vänta på ett cancerbesked kan många leva sig in i. Sören Andersson berättar:

– Det är en anspänning, man sover dåligt inför undersökningen. Även om det kan var ett negativt besked som väntar så är det i alla fall ett besked och ett sådant vill man ha så snabbt så möjligt.

Sören Andersson oroar sig för de medicinska konsekvenserna av fördröjningen:

– Om förändringen på lungan visar sig vara cancer är det så inom cancersjukdomarna att ju tidigare upptäckt och ju tidigare behandling, desto bättre prognoser har man ju.

Dessutom behöver Sören Andersson tid att planera om sitt liv.

– I värsta fall är det här en undersökning som kan påverka resten av mitt liv. Jag behöver tid. Kanske måste jag avveckla gården.

Sörens erfarenheter av vården är inte smickrande. Ett par veckor efter upptäckten i Karlskoga fick han stöta på kirurgmottagningen i Örebro för att få svar på provet som Karlskoga lasarett skickat. Efter Sörens påstötning kom en remiss till röntgen på USÖ, en remiss som var obegriplig.

– Jag fick sätta mig och försöka googla vad PET/CT betyder. Det var en sådan röntgen jag skulle få nämligen, säger Sören.

Sedan han fick remissen på PET/CT -röntgen har undersökningen skjutits upp tre gånger.

En gång fick Sören beskedet så sent som i väntrummet. Eftersom det gäller cancermisstanke hade hans fru också tagit ledigt från arbetet och satt där och väntade tillsammans med honom.

– Det känns hemskt att bli avbokad när det är en så avgörande undersökning, berättar Sören.

För att den här typen av röntgen ska lyckas måste patienten få en isotop. Det är leveransen av isotopen som misslyckas, har Sören fått angivet som skäl.

– Men då undrar jag vad landstinget har för leverantörer? I upphandlingen borde landstinget se till så leveranserna blir säkra. Ett sätt kunde vara att skriva in ett vite, säger Sören Andersson.

– Vi cancer-patienter är inte någon röststark grupp normalt, men nu vill jag slå larm. Så här får det inte gå till.

Vad är dina erfarenheter av cancervården? Dåliga, som Sörens, eller goda? Mejla till [email protected]

Mer läsning

Annons