Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS larmades inte när Eyrabadet började brinna

SOS Alarm larmades inte när Eyrabadet började brinna förra söndagen.
Orsaken? Larmavtalet var inte klart.
Nu väntar ett omfattande saneringsarbete för stora kostnader.

Annons

Det var några förbipasserande som larmade brandkåren efter att de sett hur det steg upp rök från badhusets tak.

– Vi borde ha fått ett automatlarm med tanke på den kraftiga rökutveckling, berättar Nerikes brandkårs brandingenjör Anna Henningsson som själv var på plats.

Men det finns inga automatlarm från Eyrabadet registrerade i SOS Alarms loggar från förra söndagen.

– Larmet stod i ett så kallat serviceläge eftersom larmavtalet inte riktigt är klart. Därför skickades inget automatlarm till SOS. Larmet blev istället kvar i huset, berättar Rolf Karlsson, förvaltningschef på Örebroporten som äger fastigheten.

– Det var bara lite pappersexercis till innan avtalet var klart. Så det handlar om maximal otur att det skulle börja brinna just då.

Enligt Rolf Karlsson har det inte funnits något avtal tidigare.

Eftersom brandkåren åkte till Eyrabadet först efter att vittnen larmat så tog det extratid innan släckningsarbetet kunde påbörjas. Nu väntar ett stort saneringsarbete efter branden som startade i bastun.

– Skadorna är mycket mer omfattande än vi först trodde. Hela badet är rökskadat. Vi kommer att få byta ut en del tak, berättar badchefen Peter Rosenberg.

Eyrabadet kommer att vara stängt under hela september. Men enligt Rosenberg kan det dra ut på tiden.

Rolf Karlsson vill inte uppskatta saneringskostnaderna i dagsläget, men tror i alla fall att det hamnar ”under miljonen”

- Vi kommer att träffas på fredag och diskutera frågan. Det är många som vill ha svar på olika frågor just nu.

Eyrabadet var inte öppet för allmänheten när det började brinna och ingen person skadades i branden. Troligtvis orsakades branden av ett elfel i bastun, enligt polisen.

Har man badkort så fungerar det även på Brickebackens bad och Hagabadet. Och tränar man på Actic får man gå till övriga anläggningar (NA)

Mer läsning

Annons