Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söta ägg att titta på och i

Mängder av florsocker, lite äggvita och någon droppe ättiksprit plus rejäla bitar mandelmassa – simsalabim uppstår små miniatyrvärldar fulla av påskkänsla.Gymnasieelever på Virginska skolan skapade tittägg i går.

Annons
Gammalt hantverk. Tittägg har funnits länge. Efter att ha varit bortglömda en tid är de populära på nytt.

Kreativiteten sjuder när eleverna på livsmedelsprogrammets bageri- och konditoriinriktning har tittägg på schemat. Momenten är många och skaparglädjen stor. Vårlandskap med gräs, blommor och många kycklingar växer fram inuti de kristyrkrulliga påskäggen.

– Påsk är värmande så då tyckte jag att det passade med en kycklingfamilj, berättar Lisa Hammarbäck om sina tankar bakom utformningen av sin dekor.

Fantasivärld

Felicia Bergström har skapat ett glest kristyrtak på sitt påskägg. Det ger frikostig insyn i fantasivärlden som gömmer sig där inne.

– Jag tycker det är kul när man kan se mycket ovan-ifrån, säger hon.

Tittäggen har en lång tradition i Sverige, berättar elevernas lärare Ann-Louise Stolt. Nu har de blivit populära igen.

Ann-Louise minns sockeräggen hennes mamma Birgitta Stolt sålde i sin godisbutik i Örebro.

Om du själv skulle vilja skapa ett tittägg till påsk är kristyren helt avgörande, avslöjar Ann-Louise.

– Det gäller att få den trögflytande, berättar hon.

Sprits

Minst två paket florsocker går ut, om inte tre. Börja med att tillsätta en äggvita till allt sockret, och några droppar ättiksprit.

– En elvisp är ett måste eftersom det blir för trögt att vispa för hand, tipsar Ann-Louise.

När kristyren har fått rätt konsistens ska den ner i en sprits. Klä två påskägghalvor med bakplåtspapper och spritsa loss på dem.

Påskparadis

När kristyren stelnat är det bara att dekorera ena halvan invändigt. Eleverna tipsar om att grön mandelmassa blir fin som gräs. Sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Blommor, fågelbon, kycklingar – välj själv hur du vill ha ditt lilla påskparadis. Färdigfärgad mandelmassa går att köpa i livsmedelsaffären.

Koncentration. Att tillverka tittägg kräver skicklighet och känsla.
Färg och form. Blommor, fågelbon, gräs, påskägg, kycklingar - fantasin flödade när Virginskas elever dekorerade sina tittägg.

Mer läsning

Annons