Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spansk proteststoppar Örebroflyg

Flygrummet över Spanien har stängt sedan de spanska flygledarna i protest har massjukskrivit sig. Det drabbar tusentals svenska resenärer, bland annat eftermiddagsflyget mellan Örebro och Las Palmas på Kanarieöarna som skulle ha landat klockan 15 och avgått en timme senare från Örebro flygplats. I nuläget är planet minst tio timmar försenat.

Annons

- Vi har precis fått reda på att luftrummet är stängt till klockan 18 spansk tid, alltså klockan 19 här hemma, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving till NA.

- Från början var det sagt att luftrummet skulle öppna vid lunchtid, men nu blir alltså flygen ännu mer försenade. Hur mycket kan jag inte säga eftersom vi precis fått information om att luftrummet över Spanien kommer att vara stängt fram till kvällen, fortsätter hon.

Resebyråerna Ving, Fritidsresor och Apollo har alla resenärer som blir försenade under dagen. Redan för en månad sedan försenades bagaget rejält på Kanarieöarna. Då var det flygplatspersonalen på bland annat Las Palmas internationella flygplats som genomförde en maskningsaktion.

- Vi kommer givetvis att kontakta våra resenärer, men exakt hur kan jag inte svara på i nu läget, säger Fritidsresor pressinformatör Threse Wahlund.

NA återkommer under dagen med mer information. Enligt uppgift är bakgrunden till massjukskrivningen att den spanska regeringen beslutat sälja 49 procent av den statliga flygplatsoperatören AENA. Säljs bolaget får de flygledare som i dag extraknäcker utanför sin arbetstid ett strikt schema och förlorar därmed sin extralön.

Ett extra regeringsmöte inleddes på förmiddagen i Madrid, uppger källor enligt nyhetsbyrån EFE. Om regeringen vid mötet utropar nödläge ”estado de alarma” på spanska, vore det enligt spanska medier första gången en sådan åtgärd vidtas sedan demokratin infördes.

Mer läsning

Annons