Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkade mammanmötte Babyproffsen

Anna Gidegran jobbade på Babyproffsen men fick sluta sedan hon berättat att hon var gravid.
I går mötte hon sin förra chef i Arbetsdomstolen.

Annons

Klockan nio började det. Då satt Anna Gidegran där i Arbetsdomstolen i Stockholm och lyssnade på juristerna. Det var väl knappast så hon tänkte att det skulle sluta när hon började jobba i Babyproffsens butik i Örebro för snart två år sedan.

Hon hade en provanställning, men hade blivit lovad

en fast tjänst. Därför vågade hon säga upp sig från ett annat jobb.

När hon blev gravid berättade hon för sin arbetsgivare. En månad senare blev hon uppsagd. Bara två månader senare fick Annas kollega, Helena Årnell, beskedet att hennes vikariat inte skulle förlängas som planerat. Också hon var gravid.

I företagets informationsbrev skrev ägarna att Helena hade gjort ett bra jobb, men att de ville ha en annan vikare eftersom ”framtiden för henne är lite oviss”.

Nu har Babyproffsen gjort en förlikning med Helena Årnell som fick 105 000 kronor. Men Diskrimineringsombudsmannens jurister berättade ändå om det fallet i Arbetsdomstolen i går. De anser att det bevisar arbetsgivarens inställning till gravida.

Svensk handel argumenterar för att butikens omsättning gick ner kraftigt och att det var därför de två kvinnorna inte fick fortsätta jobba hos Babyproffsen.

– Hade omsättningen gått ner med 30 procent hade man förstått resonemanget, men omsättningen gick bara ner med 5–8 procent, säger Anders Wilhelmsson, processförare på DO.

Ombudet från Svensk handel och Torbjörn Bruhn Andersson, vd för Bruhns barnvagnar AB, vill inte kommentera. Domen väntas komma under våren.

Mer läsning

Annons