Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spegel spegel på väggen där ...

Håller du koll på folk på facebook? Förr var det byskvaller och djungeltrummor som förde informationen vidare. Och så fanns det skvallerspeglar.

Annons
Koll på stan. Hoppsan. Vem kommer där? En stund vid skvallerspegeln gav säkerligen mycket information om vad folk hade för sig på trottoaren. ILLUSTRATION: RHIAD AL-KHIAT

Skvallerspeglar var ett vanligt inslag i stadsbilden. Speglarna satt monterade utanför fönstren på fasaderna på lagom avstånd från favoritfåtöljen i vardagsrummet. Genom spegeln hade man perfekt koll på livet på gator och trottoarer. Kanske kunde dessa kommentarer höras från utkiksposterna:

– Vem var den där kufen som Lundström släpade omkring med i dag?

– Värst vad prostinnan klätt upp sig.

Med tiden försvann speglarna. På sensommaren 1949 fanns bara fyra skvallerspeglar kvar i Örebro. Åtminstone om man ska tro Örebro Dagblad. Så här skriver tidningen i numret för den 17 september det året: ”vi skulle tro att bara för ett tjugotal år sedan fanns åtskilligt fler skvallerspeglar på husen i Örebro, för att inte tala om tiden som prostdottern Anna Edlund-Hansson beskriver i en av sina böcker med motiv från Örebro”.

Kyrkogårdsgatan var en gata som kryllade av skvallerspeglar. Gatan kallades ”skvallerspeglarnas eldorado”.

Andra hus som var utrustade med denna lyx fanns på Drottninggatan 76, den så kallade Tenngjutaregården, Kyrkogårdsgatan 7 och Skolgatan 6.

Och så fanns det en spegel på Drottninggatan 38. Där bodde fröken Ulrika Johansson, som år 1949 lät sig intervjuas av Örebro Dagblads utsände angående sin skvallerspegel.

Örebro Dagblad:

Använder fröken Johansson husets skvallerspegel?

– Oh nej. Aldrig, svarade fröken.

Vad tycker fröken om dessa speglar?

– Det är pittoreskt med en kvarleva från den tid då människor inte hade så bråttom som nu, utan man tog sig en stund vid skvallerspegeln, blev svaret.

Skvallerspeglarna är inte helt borta, även om de är mycket sällsynta. I bland annat Nora kan man fortfarande se sådana speglar. Och fortfarande finns en nytillverkning.

– Vi säljer 40-50 nya speglar varje år, säger Kerstin Eriksson på firma Plåt och Dekor i Mjölby som tillverkar skvallerspeglar.

Förr användes speglarna för att stilla folks nyfikenhet om vilka som rörde sig på stadens gator. Och kanske om vederbörande höll någon i handen.

– Numer är man intresserade av att se vem som ringer på ens dörrklocka, säger Kerstin Eriksson.

Har du bra koll på folk?

Kommentera här på na.se/stadsliv !

Oroväckande trend. Örebro Dagblad rapporterar 1949 att det då bara fanns fyra skvallerspeglar kvar i staden.
Tittut. På andra våningen på huset till höger ses en skvallerspegel. Bilden från 1903 togs från Köpmangatan mot norr, från Våghustorget i kvarteret Vågen. BILDKÄLLA: Örebro Stadsarkiv, fotograf okänd.

Mer läsning

Annons