Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelberoendet ökarbland unga män

Enligt en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut (FHI) ökar spelberoendet hos unga män. Det kopplas till dålig ekonomi och alkoholproblem. 

Annons

-Ett sätt att förebygga spelberoende kan vara att minska antalet Jack Vegas-automater i socialt ekonomiskt utsatta områden, menar Marie Risbeck på FHI. Stor del av de som har spelproblem är förknippat med Jack Vegas-automater. De är låginkomsttagare och har ofta alkoholproblem. När man är alkoholpåverkad spelar man längre och med högre insatser, fortsätter Marie Risbeck.

Alkoholtillstånd ett måste

-Som det ser ut i lagen nu krävs att man har ett alkoholtillstånd för att få ett tillstånd för en Jack Vegas-automat, säger Leif Andersson alkoholinspektör på Tillståndsenheten i

Örebro kommun.

Det är Svenska spel som söker tillstånd hos lotteriinspektionen för att få ha automater. Lotteriinspektionen godkänner ansökan på inrådan från kommunens tillståndsenhet som har inspekterat krogen som tillståndet ska gälla, förklarar Leif Andersson. Nästan inga mer krav än ett alkoholserveringstillstånd och uppsikt över automaterna. Ingen, varken kommun, Lotteriinspektion eller Svenska spel har några riktlinjer att tänka på den sociala synvinkeln när de beviljar tillstånden. Det vill Marie Risbeck ändra på och hoppas på en lagändring där man tar hänsyn till den sociala miljön.

-Det är en konstant ström av spelberoende varken fler eller färre, säger Tomas Widner behandlare på kommunens öppenvårdsgrupp dit spelberoende hamnar.

Men Tomas berättar att de flesta spelberoende som han stöter på oftast har ett jobb som de sköter och de spelar hemma. Jag frågar varför inte de som sitter vid Jack Vegas-automaterna inte kommer till honom. De fastnar tidigare i nätet och behandlas för andra problem som går före spelberoendet.

Hjälplinje

Kommunen har en hjälplinje för de som behöver hjälp mot sitt spelberoende, 019 21 43 05.

Mer läsning

Annons