Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelpjäser blir konstverk

Ett par timmar varje onsdag träffas ett gäng nere i källaren till butiken Batalj på Storgatan. Där finns stans första brädspelsfik och en dag i veckan ordnas en kurs i figurmålning.

Annons
Nybörjare. Peter Hakulinen visar bröderna Simon och Erik Grundelus hur man ska måla spelfigurerna.

Mats Peltola är kursledare. Han berättar att det bara är att komma dit, man behöver inte anmäla sig.

– Sedan lär jag ut lite tips på hur man målar, berättar han och visar en detaljmålad figur som används i spelet Warhammer.

Runt två bord sitter ett tiotal personer i olika åldrar, några riktigt unga, andra är vuxna. Samtalet kretsar kring olika strategispel, vilka figurer som gör vad och vilka som har bäst kraft och styrka.

På bordet finns små brukar med färger, penslarna är tunna. Det är ett tidskrävande jobb som kräver en stadig hand. Sebastian Eriksson har gjort en ”trygon”, en slag fantasivarsel, en korsning mellan en drake och insekt, som kom i 104 delar. Dessa har han satt ihop och sedan målat.

Hur lång tid tog det?

– Den tog 20 timmar att bygga och 25 att måla, det var allt småpill som tog tid, berättar han.

På målarkursen bygger man inte sina figurer, här bara målar man, men det finns många som gör sin figurer hemma.

– Förut såg alla likadana ut men med flera hundra modeller på spelet vill du att de ska se lite mer personliga ut, säger Jakob Klarsten och berättar varför man väljer att måla sina egna figurer.

Själv är han en rutinerad strategispelare, började som 12–13-åring, nu studerar han och är med i Örebro universitets spelarförening.

Jakob försöker sedan pedagogiskt förklara hur spelen går till. Han visar på de olika figurerna och bordet där ett landskap har byggts upp med kullar, fort och borgar.

Varje spel har ett antal grundregler, figurerna olika poäng och med tärningens hjälp slår man sig fram till vad som ska hända.

– Spelen består av extremt mycket statistik och förstår man matte kan man bli riktigt duktig på det, påpekar Jakob.

Hur mycket tid har du lagt ner på att spela?

– Jag vill helst inte ge mig in på det, det är alldeles för mycket timmar, säger han och skrattar lite.

Den här eftermiddagen är det bara killar i lokalen.

– Det är mest killar som håller på med det här men numera känner jag flera tjejer som också är med.

Jakob fortsätter:

– Spelet är verkligen jätteroligt, fler borde testa att spela och testa att måla.

Mats Peltola, som en lång stund har visas hur man lägger på grundfärg på en liten krigare, rätar på ryggen och reser sig.

– Ja, det här kan kännas lite grabbigt, men det behöver det inte vara. Likaså kan man tycka att det har en nördstämpel men vad kan egentligen bli mer artistiskt än det här? frågar han och sveper med handen över bordet där färgburkar och penslar står uppställda i prydliga rader.

Tips och råd. Simon Grundelius och hans lillebror Erik har precis börjat med figurmålning. Här får de instruktioner av den betydligt mer rutinerade Peter Hakulinen (med ryggen mot kameran).
Färdig. 104 delar har efter 20 timmars pillande och 25 timmars målande blivit den här figuren, en trygon som den kallas.
Samling. Sebastian Eriksson, Simon och Erik Grundelius och Peter Hakulinen målar figurer till strategispel på brädspelskafét Bunkern.

Mer läsning

Annons