Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sport kan betyda mycketför att bygga enighet”

– Jag kan i alla fall lova en sak. Fotbolls-VM i Sydafrika kommer att bli det mest högljudda av alla fotbolls-VM. Den sydafrikanska trumpeten Vuvuzela, som för övrigt betyder oljud, kommer att höras ordentligt på läktarna.

Annons
Jättestort. Att Sydafrika arrangerar fotbolls-VM betyder oerhört mycket för landets enande, mer än vad kanske många förstår. Det menar sydafrikanen Kobus Malan, vd för Rochtec och Atlas Copco Rock drills i Örebro

Orden kommer från sydafrikanen Kobus Malan, sedan sommaren 2009 vd för Rochtec i Örebro och Atlas Copco Rock drills.

Och den som har sett på tv eller i verkligheten när Sydafrika spelar en hemmamatch kan bara hålla med. Stämningen och ljudnivån på de matcherna får ju en europeisk landskamp att framstå som en begravningsmässa.

Jag besöker Atlas Copco för att träffa Kobus Malan, inte för att prata om ekonomi, jobb eller framtidsutsikter för företaget utan för att prata om fotbolls-VM och Sydafrika. Och även fast Kobus Malan de senaste åren levt och arbetat i många länder utanför Sydafrika så är han i hjärtat sydafrikan, sedan 13 generationer tillbaks.

– För Sydafrika är det oerhört stort att få arrangera VM. Det är första gången det arrangeras i Afrika, och första gången det äger rum i ett utvecklingsland.

– Det betyder väldigt mycket för landets enande, men också för Afrika. Man ska komma ihåg att Sydafrika inte bara är ett land med svarta och vita, det är ett land med många olika folkgrupper och språk. Så sport kan bidra med mycket när det gäller att bygga upp en enighet.

– Det stora steget till försoning och enighet togs när Nelson Mandela blev president. Det kan nästan vara svårt att förklara hur mycket han betydde för landet och dess utveckling. Och en viktig vändpunkt kom när landet 1995 arrangerade rugby-VM, ett VM som landet också vann.

Den händelsen utmynnade senare i filmen Invictus, en film av Clint Eastwood som utspelar sig under Mandelas tid som president då han bestämde sig för att stödja Springboks, Sydafrikas rugbylag, som ett medel för att ena nationen. Springboks sågs av många svarta som en symbol för den gamla apartheidregimen, men långsamt vann det nu rasblandade rugbylandslaget så småningom hela nationens stöd.

Kobus Malan växte upp under apartheide-tiden i Sydafrika och var under skoltiden både aktiv rugbyspelare och maratonlöpare.

– Vi som var vita gick i skolor för vita och spelade rugby eller cricket. De som var svarta gick i skolor för svarta och spelade fotboll. Men så är det inte nu längre, tack och lov.

Men det finns dock saker i Sydafrika som oroar Kobus Malan, att det åter finns tecken på ökade spänningar mellan svarta och vita och att det tyvärr finns extremister på flera sidor som skapar problem för landet.

– Det största problemet är brottsligheten, den är alldeles för stor. Den skrämmer bort både turister och investerare.

– Jag tror inte att säkerheten under VM kommer att bli något större problem. Det kunde man se under rugby-VM, även om det var ett mycket mindre arrangemang. Man skulle ju önska att den säkerheten fanns kvar även efter VM. Fast där är jag mer pessimistisk.

– Sen är det klart att det kostar väldigt mycket att anordna ett VM. Jag har läst att det kostar 32 miljarder svenska kronor, en stor summa som kanske också kunnat användas till annat. Men det har också skapat mängder av arbetstillfällen. Bara inom byggbranschen har det lett till över 200 000 jobb, men också massor av jobb inom turistnäringen.

Hur är det då med ditt eget fotbollsintresse?

– Jag följer det sydafrikanska landslaget, men inte den inhemska ligan. Den är inte så bra.

Har du sett någon match med ÖSK på Berhns arena?

– Nej. Jag har varit på arenan, men det var på ett affärsmöte.

Vem kommer då att vinna VM?

– Jag hoppas givetvis på något lag från Afrika, det spelar egentligen inte någon roll vilket bara att det blir ett afrikanskt. Afrika har några bra lag men jag tror, tyvärr, inte att Sydafrika kommer att räcka till.

På många företag runt om i Sverige brukar det uppstå en diskussion inför den här typen av jätteevenemang om anställda får gå ifrån jobbet en stund för att få titta på någon match eller så. Olika företag har olika policy. Vad gäller för Atlas Copco?

– På så sätt är det ju bra att Sverige inte är med för då blir det inget större problem.

På fredag (läs i dag) spelar Sydafrika öppningsmatchen mot Mexiko klockan 15.00. Ska du se den?

– Ja, det ska jag. Jag får ta ledigt från jobbet säger Kobus Malan och skrattar.

Mer läsning

Annons