Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten som vill erkännas

Vattenkrig eller gyttjebrottning? Nej, under smatter och smällar spelades SM i paintball på fotbollsplanerna i Mosås i helgen.

Annons
Bakom masken. Skyddsmasken är ett måste när man spelar paintball. Sporten kräver både strategiskt tänkande samt fysisk och psykisk styrka.BILD: PAVEL KOUBEK

– I paintball krävs både god kondition och fysisk och psykisk styrka. När matchen är i gång, och man sitter bakom ett skydd och det bara smattrar till, då gäller det att hålla huvudet kallt och kunna tänka strategiskt, berättar Marie Magnusson.

– Ibland gör det väldigt ont när man blir träffad, men det är sånt man får ta. När blåmärket bleknat efter ett par dagar så har man glömt smärtan.

Regnet är ihärdigt och lervällingen sprutar på planen. Under regnskyddet vid speakerbordet håller Kristoffer Ekdahl reda på vilka lag som är på planen, vilka som vunnit vad som ska hända härnäst. Planen är en bana av uppblåsbara koner och jättekorvar som utgör de skydd som spelarna kan gömma sig bakom, när de beskjuter varandra med markörerna.

Marie Magnusson förklarar förutsättningarna:

– Det är fem spelare i varje lag. Just nu spelar lag i division 3, och då handlar det om matcher på max fem minuter, där spelarna ska eliminera varandra för att nå fram till motståndarens mål och trycka på en knapp. I elitserien spelar lagen femtonminutersmatcher, som är uppdelade i fem delar.

Marie är med i ett norskt tjejlag som heter Poison ivy, de spelar i division 2. Nästa helg ska hon till Norge och träna, och helgen därpå till Paris och tävla i Milleniumcupen mot lag från hela Europa.

I paintball kan både tjejer och killar spela i samma lag, varför har du valt att spela i ett tjejlag?

– Det är roligare att spela med ett rent tjejlag. Det är kul när vi kommer ner i Europa och killarna tänker ”ett tjejlag, de kan väl inte spela paintball”, och så går vi in och slår dem.

Kristoffer Ekdahl berättar att paintball inte är så stort i Sverige, nu jobbar man på att det ska bli en accepterad sport. Man har börjat arbeta med stadgar som följer riksidrottsförbundet.

Varför betecknas paintball som en extremsport?

– Jag vet inte riktigt, säger Kristoffer.

– Men det är ett otroligt adrenalinpåslag, det går väldigt snabbt och det är ingen klassisk sport som fotboll eller innebandy.

Marie Magnusson, paintballspelare.

Mer läsning

Annons