Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritpannorna på plats

Jodå, jäskaren, de skotska koppartunnorna för bränning och lagringsfaten är på plats. Produktionsstarten är planerad och snart ska den första maltwhiskyn från länet börja flöda.

Annons

Men det är nog dags att glömma namnet Grythyttan whisky, kanske blir det Ekeberg whisky eller något liknande. Vägen till att dra i gång Sveriges andra whisky-destilleri har inte varit spikrak.

– Men vi siktar på att kunna bjuda på ett första smakprov på råspriten till en whiskymässa i Örebro senare i höst, säger entreprenören, vd:n och den ende anställde på destilleriet, Benny Borgh.

– I en första fas ska vi producera 24 000 liter 63-procentig råsprit. Fast det tar tid innan råsprit blir till whisky, det måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky enligt EU-regler.

– Men vi kommer inte att ge oss förrän vi fått fram en riktigt bra whisky. Vi släpper inga fat ifrån oss som vi inte tycker är bra. Fem år tar det.

Så om inget oförutsett händer så kan de som redan köpt ett fat, eller en andel i ett, se fram emot att hälla upp ett glas närkingsk single malt år 2015 och säga skål.

– 70 procent av faten är redan sålda.

För att göra en lång historia kort så bildade Benny Borgh bolaget Grythyttan whisky för ett antal år sedan, kanske lite inspirerad av Mackmyra.

Tanken var att etablera destilleriet på orten, i närhet till Grythyttans värdshus och Måltidens hus. Men så blev det alltså inte. Skälet till det var bland annat att företaget inte kom över de fastigheter eller den mark de ville och behövde för sin produktion. I dag finns det inte några kopplingar mellan företaget och Grythyttan i Hällefors kommun.

– Jag är inte ett dugg bitter på kommunen men vi var tvungna att tänka om rejält, och när vi hittade Ekeberg säteri och vi var välkomna hit kändes det nästan som att ha kommit till paradiset.

På den punkten måste jag ge Benny Borgh rätt. När jag och fotografen åkte dit, knappt två mil från Örebro vid Hjälmarens norra strand kändes det nästan som att komma utomlands, ja det fanns till och med något av en skotsk känsla, ett kuperat landskap med fantastiska ängar och hagar kantade av månghundraåriga ekar och med ett rikt fågelliv.

Men nu är det alltså dags för produktion. Råvaran, kornet, tas från säteriets egna odlingar och vattnet till whiskyn från Gustav Vasas brunn på gården. Brunnen kallas så eftersom Gustav Vasa hämtade sin andra hustru, Margareta Leijonhufvud, från herrgården.

– När vi tog prover på vattnet visade det sig att det var perfekt för whisky.

Eftersom Sverige också är ett land rikt på äpplen och jag lite spontant frågar varför destilleriet inte också satsar på att ta fram en svensk calvados, också en spännande dryck med anhängare världen över, svarar Benny Borgh och skrattar:

– Vi har faktiskt en panna till. Och i planerna finns att ta fram en annan spritprodukt men mer vill jag inte säga i nuläget. Däremot har vi skrinlagt planerna på att åter ta fram det gamla brännvinet Örebro Överste som försvann från marknaden för ett antal år sedan.

Men det finns också större planer för det i whiskeysammanhang lilla destilleriet, som Benny Borgh kallar visningsdestilleri och där besökare är välkomna för att se hur whiskytillverkning går till. Och det är att bygga ut rejält.

I den anläggning som finns i dag kan det produceras sprit som motsvarar en tiondel av det Mackmyra producerar. Men när de planerna blir verklighet är oklart. Bolaget har i dag omkring 800 aktieägare och planer finns på att i framtiden lansera det på en börslista så att aktien kan handlas. Genom nyemissioner har bolaget fått in flera miljoner till investeringarna, företaget har en god kassa och i princip inga skulder. Bolaget har sedan en tid också en ny styrelse.

Varför då?

– Ibland behövs det göras förändringar, svarar Benny Borgh ganska kort.

Mer läsning

Annons