Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp-Nour i Örebropjäs

(UPPDATERAD) Nour El Refai spelar Mozart på Örebro länsteater i höst.
– Jag blev alldeles överlycklig när regissören Alexander Öberg föreslog idén, säger hon.

Annons

Höstens storsatsning på Örebro länsteater heter ”Amadeus”. Pjäsen är skriven av dramatikern Peter Schaffer och blev världsberömd när den filmatiserades av Milos Forman 1984.

Handlingen kretsar kring kompositören Wolfgang Amadeus Mozarts liv sett genom ögonen på den österrikiske hovkompositören Antonio Salieri.

Sedan tidigare är det känt att länsteaterns Linus Lindman ska spela Salieri. Nu är det också klart att komikern, musikalartisten och skådespelaren Nour El Refai ska göra rollen som Mozart. Hon tvekade aldrig när regissören Alexander Öberg ställde frågan.

– Jag tänkte: Det här är ju för roligt. Vilken dröm. Om de vill, så säger jag ja.

Nour El Refai började med teater i hemstaden Lund innan hon flyttade till Stockholm där karriären tog fart. I tv har hon bland annat gjort humorprogrammen Raj Raj, Morgonsoffan och Hus i helvete.

För Riksteatern turnerade hon 2008 med den egenskrivna humorshowen ”Almost like boys” som också spelades i Örebro.

2008 blev hon uppmärksammad för sin medverkan i Melodifestivalen och 2009 var hon sommarpratare i P1.

Mozart är en drömroll. Nour El Refai älskar pjäsen ”Amadeus” och har både läst och sett den tidigare.

Varför tror du att du fick rollen?

– Alexander (Öberg) sa till mig att han kände sig som Salieri i pjäsen inför mig. Som en bitter gubbe inför den där knäppa tjejen som gör något som han inte förstår men som förmodligen är bra.

Hur kommer ”din” Mozart att vara?– De flesta har säkert sett filmen. Det är ju samma manusförfattare. Mozart är en lustigkurre, gränslös och tokig, samtidigt som han är ett geni. Det är mycket att gestalta på en gång. Sen har Alexander sina idéer med föreställningen.

I början av augusti startar repetitionsarbetet. ”Amadeus” har premiär den 1 oktober. Nour El Refai ser fram emot att tillfälligt flytta till Örebro.

– Jag tycker om Örebro. Dessutom finns Europas största sortiment av whiskey på en bar (Bishops Arms) i Örebro. Jag är whiskeynörd!

– Men allt blir nytt. Jag var på teatern och tog bilder och provade kostym nyligen. De är jättetrevliga.

Önskeroll. Komikern och skådespelaren Nour El Refai spelar Mozart i höst. Föreställningen ”Amadeus” har premiär på Örebro länsteater den 1 oktober.

Mer läsning

Annons