Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsliv: I Friluftsmuseets barndom

Några av er vet säkert att Wadköping fyller 50 år i år då Örebro firar 750-årsjubileum. Stadsliv, som varit i NA:s arkiv, vill i detta sammanhang berätta om hur det var då friluftsmuseet bara var sju år och en ung aktör vid namn Flack med vänner roade barn och även NA:s Carl Hammarén. Tidningen satsar på färgbilder och det är stort.

Annons
1972. Grevinnan (Kent Malmström) har beordrat polisen (Carl-Olof Steen) att bära hem hennes paket. Men tankspridda professorn (Peter Flack) ser inte upp utan springer rakt på polisen. Dockan (Anna Carlsson) bävar. Grevinnan är inte att leka med när hon blir arg. Foto: Håkan Ekebacke

Året är 1972 och Birgitta Götestam och Peter Flack skriver barnteater och spelar pjäsen ”Det blommar i Wadköping”. Publiken får möta en rad kära krumelurer, bland andra grevinnan av Lejonstjärt, vimsige professorn Karlsson, en polis och en buspojke.

En skurkaktig typ uppenbarar sig och vill köpa hela Wadköping och omvandla allt till en parkeringsplats. I rollistan finns förutom Flack och Götestam även Kent Malmström, Carl-Olof Steen och Staffan Götestam. Pjäsen uppskattas av publiken. Barnen lever med i spelet med ivriga kommentarer. Det är en pjäs som fångar tidens stämningar. Bakom intrigen kan man nog skymta storyn i Hasseåtages uppmärksammade film Äppelkriget, en film som i NA prisas just av Peter Flack. Detta konsteras av NA:s recensent Carl Hammarén som tycker att pjäsen är glad och vänlig underhållning.

För 43 år sedan är Peter Flack och Birgitta Götestam i början av sina karriärer. ”Det blommar i Wadköping” är en av många pjäser som har spelats och ska spelas i Wadköping. I Wadköping uppstår flera kreativa möten mellan yrkesskådespelare och amatörer.

1972. Boven (Staffan Götestam, i svart) och grevinnan (Kent Malmström) fäktas, men grevinnans kittlighet orsakar besvär.
1972. Professorn (Peter Flack) skrämmer slag på grevinnan (Kent Malmström) med en orm. Polisen (Carl-Olof Steen) är vittne till mötet.

Mer läsning

Annons