Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staket runt bygge ska rädda valborgsfirandet

Det blir traditionell valborg vid Slottet. Med vissa nya inslag. Byggarbetsplatsen vid Järntorget ska förses med staket.

Annons
Så här såg det ut 2009. I år blir det svårt för örebroarna att få plats i området runt Järntorget.

Som NA skrev i går så kan det bli trångt runt Slottet när det traditionella valborgsmässofirandet äger rum nästa fredag. I går tittade folk från kommunen och arrangören Vasakyrkan gemensamt på platsen och konstaterade att det behövdes staket runt själva byggarbetsplatsen.

– Så att inte folk kommer in på området och i värsta fall skadar sig, säger Per-Olof Esbjörner från Vasakyrkan.

– När det gäller publiken så kommer Olaigatan att vara avstängd och Henry Allards park fri från staketen som just nu står där. Vi hoppas att folk hittar dit och att det ska fungera.

Det är 22:a gången som Vasakyrkan arrangerar valborg vid Slottet. Som vanligt med de klassiska ingredienserna – vårtal, brasa, körer och fyrverkeri.

Lorentz Götmar har jobbat med förberedelserna för årets firande, precis som han gjort många gånger tidigare.

– Det är tradition som gäller, valborg behöver inte ändras. Det är ett roligt uppdrag men med åren blir det svårare med ekonomin, att hitta sponsorer. Vi får ett bidrag från kommunen men annars får vi klara oss själva och det är svårt.

– Vår förhoppning är att kommunen går in med ett större bidrag så att traditionen får leva. Efter O helga natt så drar det mest folk av alla arrangemang i stan, säger Lorentz.

I år är det landshövding Rose-Marie Frebran som håller vårtalet och förutom att flera körer medverkar kommer Gunnel och Fred Sjöberg att sjunga solo.

Vilka sånger kan du lova att publiken får höra?

– Vintern rasar är ju självklar och som avslutning blir det paradnumret Sköna maj.

När börjar firandet?

– Klockan 21.

Och fyverkerierna?

– Fyrverkerierna avslutar arrangemanget. Precis som alltid, säger Lorentz.

Mer läsning

Annons