Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal guld på posten

En anställd vid posten i Örebro misstänks vid flera tillfällen ha stulit guldringar ur paket som posten skulle distribuera. Totalt handlar det om värden för drygt 140 000 kronor.

Annons

Han åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkt för flera grova stölder. Som bevis finns bland annat övervakningsfilmer. Polisen har också gjort beslag hos mannen. Kammaråklagare Sebastian Flodström framhåller i stämningsansökan att brotten är grova och utförts av en postanställd. Åtalet handlar om flera olika tillfällen och stölderna pågick under tre månader.

– Under polisutredningen har mannen erkänt det mesta, säger åklagaren.

Då stölderna avslöjades greps och anhölls den misstänkte. Efter förhör släpptes han på fri fot. Vid första stölden försvann en ring värd 9 000 kronor. Ett företag som säljer guldföremål hade skickat paketet. Vid nästa tillfälle gällde anmälan en ring värd 20 000 kronor. Avsändare var samma företag som vid första tillfället. Eftersökning av den försvunna ringen startade och i det fallet finns en övervakningsfilm som en del av åklagarens bevisning vid rättegången.

Nästa grova stöld inträffade bara några dagar efter andra stöldtillfället. Då försvann tre ringar tillsammans värda 106 000 kronor. Även den här gången med samma guldföretag som avsändare. I det fallet har mannen sagt att det var två ringar, men en anställd på företaget säger att paketet innehöll tre ringar, också i det fallet är övervakningsfilmen bevismaterial.

Omfattande kontroller pågick nu hos posten och fyra dagar efter tredje stölden hände det igen. Då försvann en mobiltelefon värd närmare 6 000 kronor. Postens säkerhetsavdelning kommer vid rättegången att ställa krav på återbetalning av de belopp posten ersatt drabbade med. Beloppet ska betalas med ränta.

Under förhandlingen blir det förhör med den misstänkte och med företrädare för de leverantörer som drabbats. Övervakningsfilmen och bilder på de stulna föremålen ingår i bevisningen.

Mer läsning

Annons