Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal kyrktak för 290 000

Åtta personer från västra länet stal ett kyrktak värt 290 000 kronor. En av dem döms till fängelse och utvisning – de andra går fria med villkorliga domar.

Annons

I mitten av oktober träffades personerna, som bor i Karlskoga och Degerfors, på en fest. Senare på kvällen bestämde de sig för att åka och plundra en kyrka på koppartak.

Stöldgänget hoppade in i två bilar och tog sig till Västra Vingåkers kyrka, drygt tio mil från Karlskoga. Väl i Vingåker plockade några av tjuvarna ner taket medan andra höll vakt. ”Hela stöldföretaget fungerade som ett välsmort maskineri”, står det i domen som meddelades i Nyköpings tingsrätt på måndagen.

Men på vägen tillbaka stoppades bilarna av polisen och stöldgodset upptäcktes. Efter förhör anhölls och häktades samtliga åtta personer i Örebro. Senare blev de förflyttade till häktet i Nyköping.

Och Nyköpings tingsrätt dömer nu alltså samtliga personer för stöld eftersom man anser att alla varit delaktiga. Sju av dem släpps fria på villkorlig dom, och de behöver inte betala några dagsböter eftersom de satt häktade i nästan två månader. Den åttonde personen, som är straffad sedan tidigare, döms till fyra månaders fängelse och utvisning ur landet.

Åklagaren ansåg att stölden skulle anses som grov eftersom taket hade ett värde på 290 000 kronor. Men tingsrätten anser inte att så är fallet eftersom tjuvarna inte gjorde inbrott i kyrkan utan endast plockade exteriörer.

Mer läsning

Annons