Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ bebisen i kö - för en skolplats

Köerna till friskolorna blir allt längre. Över 4000 barn köar nu till Internationella Engelska skolan, och några är så små som spädbarn.

Annons

Trenden att ställa sina barn i kö redan när de är nyfödda har slagit igenom för fullt. Nu köar 61 ettåringar till Engelska skolan, och de första barnen födda 2015 har redan börjat köa. Sammanlagt är det 4150 barn som står i kö till den populära friskolan.

– De senaste två-tre åren har det studsat till ordentligt. Vi har alltid haft fulla klasser men så här lång kö har vi aldrig haft tidigare, säger rektor Johan Rapp.

Varför det blivit så har han ingen riktig teori om.

– Men stan växer och det blir allt mer bostäder runt om oss, funderar han, vi får också mycket bra feedback och vi har hyfsat nöjda föräldrar.

Men de som inte får plats till sina barn är inte lika glada.

– Det är ganska många som ringer varje dag och vill ha in sina barn och de är allt från besvikna till ilskna. Man har inte förstått att man måste ställa sig i kö så tidigt.

Att utöka är inte heller det lättaste.

– Vi skulle vilja starta ytterligare två klasser i fyran och två i femman men vi har ett begränsat utrymme och vi behöver vår skolgård också, fortsätter Johan Rapp.

Efter en rundringning till Örebros övriga friskolor visar det sig att de flesta har kö. Även till mindre friskolor som, Tysslinge friskola, ställer föräldrarna sina barn i kö allt tidigare.

– Fram till för tre år sedan kunde vi ta in alla som sökte men nu har söktrycket ökat, och vi har en 15-20 elever som vi inte kan ge plats åt, säger Daniel Seilitz, rektor på Tysslinge friskola.

Varför tror du det blivit så?

– Det bästa svaret är att vi är bra, men det finns också en annan faktor och det är att den kommunala skolan inte fungerar lika bra. Man väljer bort lika mycket som man väljer till, säger Daniel Seilitz.

Friskolorna hanterar söktrycket på olika sätt. Kunskapsskolan funderar på att utöka med ytterligare en klass, likaså funderar Jensen grundskola som troligtvis startar ytterligare en klass i årskurs 7. Andra är trångbodda och kan inte utöka på samma sätt.

På Karl Johans skola köar dubbel så många mot vad man kan ta in i fyran. 90 barn blir utan plats den här hösten. Även Hannaskolan skulle kunna ta in betydligt fler än vad man har plats för, likaså Al-Salamskolan.

– Vi har 40 barn som vi inte kunnat ge plats, säger rektor Shahin Mahmod som liksom flera andra rektorer påpekar att kön är svår att mäta.

Många föräldrar ställer sina barn i flera olika köer och det är inte säkert att alla som söker sedan vill gå på just den skolan.

– En del flyttar, andra väljer andra skolor. Det brukar vara en viss rörelse i det här ända fram till oktober, säger Shahin Mahmod.

Ge din åsikt i frågan! Kommentera artikeln!

Mer läsning

Annons