Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stammisarna campar i snö

– När det är sånt här väder tittar man på tv. I eftermiddag ska vi bjuda grannarna på kaffe i klubbstugan. Här är det mycket mer socialt än hemma!

Annons
Diskborsten i den ena jackfickan och Yes-flaskan i den andra, och disken i en plasthink. Så ser det ut när Siv Cassersten går till servicehuset för att diska.

Det säger Siv Cassersten från Karlskoga, som tillsammans med maken Anders hör till stamgästerna året runt på campingen i Ånnaboda.

Siv och Anders Cassersten får nästan skotta sig fram ur husvagnen när snön vräker ner över campingen i Ånnaboda på trettondagen. Men de klagar inte på vädret. Här finns snöskyffeln i högsta hugg, längdskidorna står i snön vid ingången och väntar, och i det speciella vinterförtältet där även frysen och mikron står, kan man borsta av sig snön och byta till inneskor innan man kliver in i husvagnen.

 ”Riktig camping”

– Jag föredrar nog att bo i husvagn på vintern. När det är snöstorm ute, då campar man verkligen på riktigt, säger Siv Cassersten.

Hon och maken Anders har sin husvagn stående på övre delen av campingen i Ånnaboda året runt.

– Det är tredje vintern vi är här. Tidigare seglade vi, men vi hade husvagn när barnen var små, berättar Anders Cassersten.

 ”Som en stor familj”

Makarna Cassersten är inga riktiga vintersportentusiaster, säger de. Visst åker de lite skidor, men mest blir det promenader med hunden Essy på vägarna i Ånnaboda, och så sitter man inne i vagnen och myser. Eller umgås med grannarna.

– Vi är som en stor familj här, säger Siv Cassersten.

– Kommer man inte upp hit på någon vecka så ringer grannarna eller skickar sms och undrar var man har tagit vägen.

Siv och Anders gillar inte att ”rulla” med husvagnen längre, som de gjorde när barnen var små. Då åkte de runt på somrarna. Nu har de i stället årsplats i Ånnaboda, där de håller till både vinter och sommar.

 Hög elkostnad

En nackdel på vintern är förstås att elkostnaden för husvagnen blir hög, säger Anders. I november kostade elen 1600 kronor. Men då hade man det varmt och skönt, 21 grader inomhus och behaglig golvvärme, trots att kvicksilvret kröp under 20 minus på utsidan.

– Vi betalar 6 500 kronor i årsavgift. Det är inte dyrt, säger Anders Cassersten.

– Vi åker hem en gång i veckan, det måste vi ju eftersom vi har hus. Dessemellan ser dottern till huset.

Den här gången har de varit på plats sedan nyårsdagen, och tänker stanna till den 12 januari då de åker hem till Karlskoga och stannar där några dagar.

– Barnen kommer hit och hälsar på allt som oftast. Vill de sova över så hyr de en gäststuga, berättar Siv.

Inte ens oron för strömavbrott mitt i smällkalla vintern avskräcker familjen.

– Det har varit elavbrott. Men då drar vi på gasolpannan, och lyset går på 12-volt, så det är inget problem. Blir det allt för jäkligt så kan vi ju alltid åka hem, säger Anders.

Familjens husvagn är medelstor, med ett litet kylskåp och toalett. Mat lagar de i husvagnen, men diskar gör Siv i ett av servicehusen – där träffar man alltid folk och det är trevligt, säger hon. Duschar gör man också i servicehuset.

 Många från Karlskoga

– Det är många Karlskogabor som har fast campingplats i Ånnaboda, berättar Siv och Anders.

– Här på vår gata bor det tre familjer från Karlskoga, och eldsjälen Kalle som håller på och röjer snö är också karlskoging, berättar de.

– Eftersom det är en klubbcamping, så sköter vi mycket tillsammans. Vi ser till exempel över så allt är i ordning i servicehusen på helgerna, berättar Siv .

Compact living

Med några vana grepp stoppar hon Yes-flaskan i jackans högra ficka och diskborsten i den vänstra, plockar ner dagens disk i en plasthink och sätter kurs på servicehuset för att diska.

Som husvagnscampare blir man expert på så kallad compact living, speciellt på vintern.

Siv Cassersten känner de flesta husvagnsgrannarna, och på väg till servicehuset med disken får hon en pratstund med Sylvia och Göran Bark från Sköllersta.
Faraohunden Essy trivs med husvagnslivet och håller sig gärna så nära husse Anders Cassersten som möjligt inne i husvagnsvärmen.

Mer läsning

Annons