Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningen inne i rättsalen

Rättegången mot Niklas Eliasson kommer i fortsättningen att hållas inför stängda dörrar. Undantaget är en åtalspunkt om misshandel samt eventuellt även slupläderingarna.

Annons

Det tog inte mer än cirka tio minuter innan rätten beslutade att förhandlingarna skulle ske utan allmänhet och media på åhörarbänken. Både försvaret och åklagarsidan hade förordat stängda dörrar.

Innan dess hade Niklas Eliasson kommit in i den lilla säkerhetssalen. Iförd en brunsvart-randig munkjacka satte han sig ned tillsammans med sin försvarsadvokat Margareta Arvidsson. Hon tittade mot honom – en blick som frågade om han var okej - och fick en liten nick till svar.

Åhörarbänken var fullsatt med representanter från i första hand media. Häktesvakter och polisens utredare fanns också i salen.

Åklagare Pia Åsberg läste upp gärningsbeskrivningen i åtalspunkten ett. Den handlar om det första våldtäktsförsöket som Niklas Eliasson gjorde sig skyldig till. I april 2005 försökte han våldta en kvinna i Hagaparken.

Eliasson har tidigare erkänt brottet, och gjorde det även under förhandlingen. Däremot höll han inte med åklagaren om att han knivhotat offret.

– Han har haft en kniv framme, men han har inte hotat målsäganden med den kniven, förklarade hans advokat Margareta Arvidsson.

Därefter fick åhörarna lämna salen. Rättegången, som beräknas pågå i elva dagar, kommer hädanefter att hållas inför stängda dörrar när det gäller sexualbrotten som Eliasson är åtalad för.

Undantaget är åtalspunkten sju som gäller enbart misshandel. I den delen kommer allmänheten att ha tillträde till förhandlingarna. Det gäller ett överfall på Åbylundsgatan i oktober 2009, då Eliasson ska ha sprutat pepparsprej i ansiktet på en kvinna.

Rättens ordförande, lagmannen Per Grevesmühl, förklarade också att de sammanfattande pläderingarna kan bli offentliga. Men det är enbart en målsättning och en given förutsättning är att offrens identitet inte röjs.

Dagens förhandling beräknas sluta vid 16-tiden. På eftermiddagen ska man ta upp överfallet på Trängkårsvägen i augusti 2005. Åklagaren hävdar att det rör sig om ett våldtäktsförsök medan Eliasson erkänt misshandel.

Mer läsning

Annons