Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stan är för liten för alla"

Det går inget vidare för krogarna i Örebro. En del slåss för sin överlevnad.
– Stan är för liten för alla, flera kommer inte att klara sig, säger de restaurangägare som NA har pratat med.

Annons

I lördags var det lönehelg. Vilket borde vara en bra utekväll med långa köer, klirr i kassan och fullsatta lokaler. I stället vittnar flera krogägare om den nya situation som uppstått i Örebro. De menar att det finns för många ställen för en alldeles för liten publik.

– Visst råder det överetablering i Örebros restaurang och nattklubbsvärld. Det finns ingen vinnare utan alla har det tufft. Kroglivet förändrades hösten 2008, när Strömpis öppnade efter att varit stängd ett bra tag.

Vi fick bra fart men kände av direkt när Ritz öppnade i september 2009, då vi fick en ordentlig dipp, berättar Daniel Westin, som driver två av Örebros uteställen, Pitchers och Strömpis.

– Jag har bra lägen för mina ställen och det rullar på ganska bra men jag hör av folk i branschen att det är stentufft. Under mina år har det aldrig varit tuffare. Min gissning är att inom ett eller två år så har flera ställen försvunnit, säger Daniel.

Rosi Tillman har sedan 2007 drivit Harrys på Hamnplan. Hon är av ungefär samma uppfattning.

– Vi är många som ska samsas om kakan. Och vi har samma målgrupp, så det är jättetufft.

– Harrys har haft en bra sommar men det är också en del i problemet. Under sommaren, som är vår starkaste period, är det många små uteserveringar som får serveringstillstånd och då ökar förstås konkurrensen.

Ibrahim Cogo på Satin har inte lika stora lokaler som konkurrenterna och är inte lika sårbar men håller med om att lojaliteten bland gästerna inte är så stor.

– Jag var ledig i helgen och gick runt och kollade. Vi hade inte fullt och det var väldigt ”spretigt” lite folk på många ställen. Det är väl just vad det blir, örebroarna har för många ställen att välja på och då blir det inte fullt någonstans.

Ibrahim har också en annan syn på problemet.

– En del människor kommer aldrig in på nattklubbarna, de sitter kvar på O’Learys och Pitchers och dricker. Den typen av ställen fanns inte tidigare och det är något nytt, säger han.

Molly Bar öppnade i början av augusti, i Björnstugans gamla lokaler. Stället rymmer runt tusen personer och har både nattklubbsdel, lounge, innergård och restaurang. Johan Thomasson är restaurang- och driftchef och säger att det är lite skakigt att starta ett sådant stort ställe.

– Visst finns det en överetablering av restauranger i stan. Tre fyra sportbarer, många pizzerior och ställen som kör med samma koncept. Ska man klara sig så måste det finnas ett eget koncept, man måste sticka ut, säger han.

Gör ni det då?

– Ja, det tror jag. Vi har dessutom öppet alla dagar i veckan, det är ett starkt argument.

Toni Fransson på Ritz är däremot väldigt nöjd med sin krog där han är nattklubbschef.

– Det finns ställen i Örebro som har problem, det känner jag till, men vi har fullt. Vi har en stark målgrupp som söker sig medvetet till oss eftersom Ritz ligger som det gör. Det är inget ställe som man bara går förbi och slinker in.

Mer läsning

Annons