Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd bar får öppna

IVY Bar och Grill vid Stortorget i Örebro tvingades stänga på grund av dålig hygien och gammalt kött. Nu har krogen fått miljöinspektörens ja till att öppna igen.

Annons

Krogen stängdes direkt vid en inspektion förra veckan på grund av dålig rengöring, dålig hygien och gammalt kött.

– Vid den nya inspektionen under onsdagen var allt rengjort och andra brister åtgärdade. Så det finns ingen anledning behålla förbudet. Däremot gör vi nya besök för att se så allt fungerar, säger miljö- och hälsokyddsinspektör Kristian Hellström till NA.

Jacob Özdemir, ansvarig på IVY, är glad över att få öppna igen.

– Jag vädjade att vi skulle få lite tid för att rätta till det som var fel och slippa stängningen. Det fick vi inte. Men det känns bra att vi nu kan öppna efter att ha haft stängt en dryg vecka.

Vad har ni gjort för att uppfylla kraven?

– Vi anlitade omedelbart en städfirma. Det är städat från golv till tak. Nya matvaror är inköpta och övriga krav miljöförvaltningen hade är uppfyllda.

Özdemir säger att restaurangen också anlitat expertis för att få hjälp med olika rutiner som krävs på en krog.

– Det har fungerat bra. Vi låg efter med vissa saker eftersom vår uteservering hade tagit mycket kraft. Men nu är allt ordnat och vi öppnar fullt ut under torsdagen.

Kristian Hellström gjorde inspektionen på onsdagsförmiddagen och ansåg att krogen var i skick för att kunna öppna.

– Vid stängningen hade vi inte bara synpunkter på rengöring och hygien utan också på bristande kunskap om förvaring och annat. För att en restaurang ska fungera krävs omfattande egenkontroll. De ansvariga är skyldiga se till att den fungerar.

Hur många krogar får förbud att ha öppet?

– Hittills i år har vi haft två stängningar i Örebro kommun. Men flera har fått förelägganden om att åtgärda olika saker. En krog kan också få ett delförbud som gäller viss verksamhet.

Förra året fanns 21 ärenden som gällde förelägganden och i något fall stängning.

– Generellt kan man säga att många restauranger vill göra för mycket på för liten yta. Då kan det bli problem både med rengöring och annat.

Livsmedelsverket granskar

Hittills i år har miljöförvaltningen i Örebro haft tio ärenden som gäller förbud och förelägganden på restauranger i Örebro.

I två fall har restauranger stängts i avvaktan på att bristerna åtgärdats.

I andra fall har det handlat om förelägganden att inom viss tid åtgärda det som brister.

Beslut kan också tas om stängning av en del av verksamheten, exempelvis kötthantering.

Under 2009 fanns 21 ärenden som gällde förelägganden och i ett fall stängning. Alla ärenden av det slaget rapporteras till Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons