Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stans snöbergbyggs högre i år

Snö från hela Örebro transporteras just nu i skytteltrafik till deponin vid Eurostop, stans enda snötipp. Och i snömassorna finns miljöfarligt material.

Annons
Tre grävmaskiner och en lastbil jobbar dygnet runt med att stuva om snön på Boglundsängen. Kommunens snöstrategi är att möblera om massorna så att mer snö får plats på samma deponi.

Lennart Wiklund är inspektör på kommunens miljökontor.

– Givetvis hade det ur miljösynpunkt varit bättre om vi skulle använda två deponier så att vi kunde hålla nere transporterna. Den deponi i Mosslunda som användes förra året är en reservtipp. Vi håller på att ta fram en permanent deponi i Söder, men den kommer att kunna användas först nästa år. Den ska ligga vid Atle Bergtäkt.

Snöberget innehåller en hel del föroreningar. Halkbekämpning lämnar spår av salt och grus. Avgaser och luftföroreningar ger olika metaller, oljespill ger gifter. Vanlig nedskräpning följer också med när snön hämtas i runt om i Örebro och lassas av vid Boglundsängens industriområde. Men den närliggande våtmarken som är fågelskyddsområde ligger inte i farozonen.

– Vattnet i fågelskyddsområdet är också regn och snö, men det kommer från Lillån-hållet, säger Lennart Wiklund.

För att rensa bort föroreningarna går smältvattnet via diken till en damm. Ju längre vattnet kan stanna i dammen desto bättre – där sjunker partiklarna ner till botten och vattnet kan åka vidare ut i Svartån. Några oväntade föremål slank med snölassen i fjol och dök upp igen när massorna försvann i aprilsolen.

– Det dök upp många lastpallar när snöberget smälte. Vi fann också cykelställ, stenar, skyltar och staket, säger Håkan Zaring, chef för snöröjningen på kommunens park- och gatukontor.

Omkring 30 lastbilar kör just nu med snö till uppsamlingsplatsen. Håkan Zaring tycker att kommunen är bättre förberedd i år än i fjol.

– Förra året var vi inte redo för de stora snömassorna. I år har vi planerat bättre. Vi kör all snö till samma ställe. Vi har en reservtipp i Mosslunda men den vill vi inte öppna än. Istället möblerar tre grävmaskiner och en lastbil om snön bättre på den deponi som är öppen.

Mer läsning

Annons