Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenmarck kan kräva skadestånd

Mängder av dömda skattefuskare väntas söka upprättelse efter en dom i Högsta domstolen. Och i pågående mål kan de misstänkta gå fria. För tre kända artister innebär domen att de slipper en rättegång i hovrätten.

Annons
Martin Stenmarck.

I tisdagens avgörande slår Högsta domstolen (HD) klart och tydligt fast att en person som har fått betala skattetillägg på grund av felaktiga uppgifter i deklarationen inte får dömas för skattebrott.

Att ett och samma brott prövas i två olika förfaranden — så kallad dubbelbestraffning — är nämligen förbjudet enligt både Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga.

Dagens dom är goda nyheter för artisterna Lotta Engberg som usprungligen är från Laxå, Martin Stenmarck med bakgrund i Örebro och Magnus Carlsson som friades i februari i tingsrätten från åtalet för skattebrott. De tre hade upptaxerats med flera hundra tusen kronor vardera och dessutom även betalat skattetillägg.

- Jag utgår från att hovrätten kommer att avvisa åtalet, säger Per E Samuelsson, som representerar Magnus Carlsson.

Även åklagare Arne Fors vid Ekobrottsmyndigheten, som drivit ärendet mot artisterna och överklagat tingsrättens dom, tror att det inte blir en hovrättsförhandling.

- Konsekvensen nu blir väl att hovrätten kommer att avvisa i de delar som gäller artisterna, säger han.

Domen innebär att HD byter fot — i två avgöranden 2010 gav domstolen grönt ljus för det svenska systemet. Men, konstaterar HD, sedan dess har rättsläget förändrats. Främst genom ett beslut i EU-domstolen i februari i år.

Mängder av misstänkta och dömda skattefuskare berörs av att praxis nu plötsligt ändras. Skattebrott är den klart vanligaste formen av ekobrott och hundratals personer lagförs årligen.

- Det är många som kommer att kräva skadestånd och begära resning, säger Börje Leidhammar, advokat och adjungerad professor i skatterätt.

HD-domen påverkar även pågående skattebrottmål, varav många har vilandeförklarats i väntan på beslutet. Riksåklagare Anders Perklev konstaterar att "i typsituationerna ska åtalet avvisas".

De två män som i medierna kallats Cevianmannen och Nordeamannen hör till dem som nu räknar med att frias. I tingsrätten dömdes männen, av åklagaren utpekade som huvudpersoner i den rekordstora insiderhärvan, för grovt skattebrott till två års fängelse vardera.

- Det här måste innebära att den fällande domen i tingsrätten måste rivas upp, säger Cevianmannens försvarare Leif Gustafson.

Svensk lagstiftning lär ganska snart anpassas till det nya rättsläget. En utredning arbetar sedan tidigare med frågan och ska presentera sina förslag i september i år.

(TT)

Mer läsning

Annons