Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Storm om kritiken: "Viktigast att det lokala näringslivet får visa upp sig"

City Örebros vd Stina Storm tar knallarnas återkommande kritik med ro.
– För oss är det viktigaste att butikerna och det lokala näringslivet får visa upp sig. I år är det exempelvis fler butiker, fik och restauranger än någonsin som aktiverar sig på marknadsafton, säger hon och hoppas på 40 000 besökare på torsdag, ungefär som i fjol.

Annons

– Vi är på väg tillbaka till ursprunget där marknadsaftonen är en enda stor folkfest med olika former av underhållning och handel, där även de lokala knallarna hör hemma.

Men tiden när knallarna fyllde gator och torg på marknadsafton är ett minne blott.

– Ja, det gick så långt att handlarna i city kände sig illa behandlade. Kunderna kom helt enkelt inte fram till butikerna.

Färre knallar i årI år finns det mellan 75–80 knallar på stan. Det är ungefär 20 platser färre än i fjol.

– Vi har utgått från ett mixat sortiment och följt knallarnas egna rekommendationer att två stånd med samma sortiment inte ska stå sida vid sida. Vi kan inte bara ha godis, kläder eller plånböcker.

När går ansökningstiden ut?– Det är lite först till kvarn. Vi har infört ett system där varje ansökan datumstämplas. En del är sena med sin ansökan, då finns det så många andra som står på kö. Vi skulle kunna ha dubbelt så många knallar den här dagen. Det är få endagsmarknader där det omsätts så mycket pengar, hävdar Stina Storm.

Ni får besk kritik för att ni flyttar på gamla knallar?– Men vad ska vi göra när stadens torg och gator byggts om och förändrats. En del platser finns helt enkelt inte kvar. Nästan alla knallar som kommer till marknadsaftonen har varit här 20-30 år och hävdar att de har rätt till sin gamla plats. Då är det först till kvarn som gäller.

– Dessutom måste vi skapa ordning och reda på marknaden. Vi kräver bland annat förskottsbetalning av alla som kommer hit och vill sätta upp försäljningsstånd.

Hotad personalStina Storm hävdar också att det varit problem med ett antal knallar under flera år.

– En del har betalt för ett sex meter långt stånd, men brett ut sig på tolv meter. Andra har brutit sig in i elskåp och snott el.

Är ni dåliga på dialog?– Nej, det är bara snack. Vi är vana vid en konstruktiv dialog, men förra året blev vår personal hotade av aktörer som inte fått någon plats, men kom hit ändå. Så i år har vi tagit hjälp av ordningsvakter, berättar Stina Storm.

Mer läsning

Annons