Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppade skyltsabotage- blev hotad av två killar

Under torsdagskvällen förstördes valaffischer på två olika platser i stan.
– Ett angrepp mot demokratin, säger Torbjörn Carlson, informationsansvarig vid polisen.

Annons

Vid tiotiden på torsdagskvällen upptäckte Glenn Wästberg, valkoordinator för KD:s ungdomsförbund att två killar sparkade ner valskyltar längs Hertig Karls Allé.

– Jag frågade vad de höll på med och en av killarna sa ”går du inte härifrån får du en fet smäll”, säger Glenn Wästberg som ringde polisen.

MisstänktaTorbjörn Carlson, informationsansvarig på polisen i Örebro, bekräftar att två killar, 15 och 18 år gamla, är misstänkta för skadegörelse och olaga hot. Att bakgrunden är av politisk art är troligt.

Tidigare under torsdagskvällen ska ett vittne ha sett hur ett gäng på ungefär femton personer rev ner val-affischer tillhörande Moderaterna och Piratpartiet på Våghustorget. Christopher Buchholz, politisk sekreterare för Moderaterna i Örebro, har polisanmält händelsen. I anmälan hävdar han att en vänsterpartist ska ha varit delaktig i förstörelsen.

Den anmälde politikern berättar för NA att han varit ute med en grupp som affischerade på torsdagskvällen, men han vill inte kommentera om de ska ha rivit ner affischer.

– Det är väl dessutom lagligt att riva ner affischer på en reklampelare om den är full, säger han.

Torbjörn Carlson hävdar dock att det är olagligt att riva ner andras affischer. Dessutom finns här en demokratisk dimension, menar han.

– Om en politisk fraktion inte tycker att en annan fraktion ska få komma till tals, är det ett angrepp mot demokratin, säger han.

Ingen tydlig kopplingEnligt Torbjörn Carlson finns ingen tydlig koppling mellan de två fallen.

Mussie Ephrem (V), kommunalråd tar helt avstånd från det inträffade.

– Det är inte och kommer aldrig att vara okej att riva ner andras affischer eller verbalt störa valmöten, säger han.

Om händelsen skulle visa sig ha en koppling till Ung Vänster eller Vänsterpartiet menar han att det vore ”väldigt allvarligt”.

– Då kommer jag att ha ett rejält samtal med de berörda och ungdomsförbundets ledning, liksom ansvariga på lokal nivå.

Mer läsning

Annons