Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på blod på USÖ

Både på USÖ och i hela landet är det blodbrist just nu. Det är de vanligaste blodgrupperna som saknas.

Annons
Anders Nihlwing lämnar blodplasma några gånger per år på USÖ. Plasman kan bli grund i behandling av blödarsjuka, personer med immunbristsjukdomar och brandskadade.

På USÖ:s blodmottagning är stämningen lugn och inbjudande. På en brits halvligger Anders Nihlwing och bläddrar i en tidning med ett glas saft bredvid sig. Han har hunnit bli en rutinerad blodgivare.

– Jag såg att det var 93:e gången i dag, säger sjuksköterskan Carin Linder.

Anders började lämna blod för 16 år sedan, idén kom av att han hade vänner och bekanta som gjorde det.

– Jag kommer när de ringer efter mig, det blir några gånger per år. Jag har förstått att det är brist på blod speciellt sommartid. Men jag har en ganska vanlig blodgrupp.

– Den näst vanligaste, säger Carin Linder, men tillägger att det också är de vanligaste blodgrupperna som går åt mest.

Att lämna plasma tar knappt en halvtimme.

Är det svårt att ta sig tid?

– Det går ju att välja själv så det passar. Parkeringen fungerar också jättebra, man får en lapp att lägga i rutan, säger Anders Nihlwing.

Skälet att lämna blod är helt enkelt att göra en insats för sjuka, men han upplever också att det får honom att må bra själv.

– Jag känner mig piggare och bättre rent kroppsligt. Många känner trötthet, men så är det inte för mig, säger Anders Nihlwing.

I rummet bredvid halvligger Linda Nilsson. I ena handen har hon en Festis, i andra armen en nål. Hon lämnar blod för andra gången i sitt 20-åriga liv.

– Jag är intresserad av att kunna hjälpa andra. Det här kräver inte så mycket av en själv, men ger så mycket till de som behöver, säger Linda Nilsson.

Just unga tjejer är ganska bra på att anmäla sig som blodgivare, säger blodcentralernas driftschef Lena Göransson. Något fler kvinnor än män lämnar blod på USÖ, men män kan lämna blod oftare. En del kan också lämna två påsar blod vid samma tillfälle, som Anders Nihlwing gör den här gången.

– Det är väldigt bra. Är det till exempel ett barn som behöver blod så kan det räcka, och barnet behöver bara få främmande ämnen från en person, säger Lena Göransson.

För den som funderat på att börja lämna blod är nu ett extra bra tillfälle. Det är både blodbrist och gott om tider på blodmottagningen i Örebro.

– Sommaren har varit rätt jobbig för många stora blodcentraler. Nivåerna i blodlagren är låga i hela Sverige just nu, säger Lena Göransson.

Blodbristen beror varken på stora olyckor eller att blodgivare i exempelvis Örebro län varit dåliga på att ställa upp. Blodet har helt enkelt gått åt under sommaren, kanske för att mycket blod i dag går till långvariga sjukdomsbehandlingar, något som pågår året om.

Mer läsning

Annons