Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för att Byström återfaller i brott

Har Malexandermördaren Tony Byström förändrats till det positiva de senaste åren? En del tyder på det, men Rättsmedicinalverket litar inte riktigt på honom.

Annons

Tony Byström, som har rötterna i Örebro, har ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Tidigare har Kriminalvården sagt nej till det. Rättsmedicinalverket, RMV, är också tveksamt.

På måndagen kom verkets yttrande om Byström. Där skriver utredarna att risken är stor att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Bättre människa

Men det finns en del som tyder på att Tony Byström blivit en bättre människa de senaste åren. Han har brutit med sitt nazistiska förflutna och tillhör ingen kriminell organisation.

Hans uppträdande i fängelset är dessutom annorlunda i dag jämfört med tidigare.

Men utredarna påpekar att Byström har en förmåga att manipulera folk. Om han förändrats i grunden går därför inte att säga.

RMV vill ändå testa om förändringen är hållbar. Utredarna föreslår därför att Byström beviljas permissioner och genomgår olika behandlingsprogram. Syftet är att ta sikte på ett liv i frihet.

Tony Byström hette tidigare Olsson i efternamn. Han dömdes tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson för morden på två polismän i Malexander i maj 1999.

Byströms ansökan ska behandlas Örebro tingsrätt.

Mer läsning

Annons