Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor vattenläcka vid Svampen

(uppdaterad 21.43) En vattenledning vid Svampen har gått sönder.
– Det är omöjligt att säga när den kommer att vara lagad. Det kommer ta många timmar, säger Jesper Livengård på Tekniska förvaltningen.

Annons

På norr vid vattentornet Svampen har mycket vatten läckt ut efter att en vattenledning vid Längbrogatan 21 gått sönder.

– Det är ett lite halvstort projekt. Vi är tvungna att stänga av vattnet i den stora ledningen som läcker. Vi tittar på vårt kartsystem för att se vilka som kan drabbas om vattnet stängs av. Med största säkerhet kommer många att få dåligt tryck i vattenledningarna, säger Jesper Livengård, jourhavande på ledningsnätet vid Tekniska förvaltningen.

Planen är att stänga av vattnet under lördagsnatten, när förbrukningen av vatten är så låg som möjligt.

– Inga kommer att bli helt utan vatten men det blir mycket sämre tryck. Jag tror inte att vi stänger av vattnet innan klockan 12, säger Jesper Livengård.

Många har hört av sig till Tekniska förvaltningen på grund av dåligt tryck i vattenledningarna. Bland annat har boende i Ekeby Almby, Stora Mellösa och Lillån drabbats. Tidigare under dagen löstes pumpar i en tryckstation ut för att vattennivån var för låg. Vattenverket fick skicka ut personal som manuellt fick starta om pumparna.

– Lillån var utan vatten i cirka tio minuter. Lillån är i farozonen eftersom trycket är väldigt lågt. Jag är inte säker på hur det kommer att bli, säger Jesper Livengård.

När läckan lagas under lördagskvällen kan det bli tryckfall i vattnet till området kring Lillån.

Arbetet med läckan är komplicerat eftersom det är en stor vattenledning. Tekniska förvaltningen måste kontrollera vilka ventiler som kan stängas. Om trycket ändras i den läckande ledningen påverkas också andra vattenledningar. Vattenverket kommer att vara med och kontrollera vattentrycket under arbetet.

– Det här är gamla ledningssystem som kan gå sönder här och där. Oturligt nog går stora ledningar sönder. Ledningen är 40 cm bred, så i vattenledningar mätt är den stor, säger Jesper Livengård.

Om läckan gör att örebroare blir utan vatten kommer Tekniska förvaltningen att köra ut tankar med vatten för att trygga vattenförsörjningen.

Klarar ni att förse alla med vatten?

– Det beror på hur stora vidderna blir. Svaret får vi ganska snart när vi väl stänger igen, säger Jesper Livengård.

När vattnet kommer tillbaka kan det vara missfärgat, men det är inget som är farligt. Men örebroarna uppmanas ändå att vara försiktiga med tvätt av kläder om vattnet är missfärgat. För att snabbare få rent vatten så ska man spola kallvatten.

Vid 15-tiden på lördagen fick Tekniska förvaltningen information om vattenläckan. I nuläget arbetar flera personer med vattenläckan och behövs det kan mer personal komma att kallas in.

– Vi kommer garanterat jobba hela natten med det här och förmodligen imorgon också, säger Jesper Livengård.

Mer läsning

Annons