Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora besparingar trots jätteöverskott

Kommunen går mot ett stort överskott. Den senaste prognosen pekar på 248 miljoner kronor plus när året är slut. Samtidigt väntar besparingar på 50–90 miljoner nästa år.

Annons

Fler har fått jobb under året än vad man hade räknat med. Det gör i sin tur att utvecklingen av skatteunderlaget bedöms mer positivt. Till det kan räknas tillfälliga pengar från försäljning av tomrätter och fastigheter. Sammantaget visar den senaste prognosen att kommunen får 248 miljoner kronor över i år.

– Jag har sagt hela den här perioden att om det vore så att verksamheterna visade så mycket plus vore det en katastrof, men så är det inte, säger Staffan Werme (FP).

Hantera överskott

Tidigare har man lagt pengar i en konjunkturutjämningsfond, men det är enklare att sätta in pengar där än att ta ut dem. Nu håller tjänstemän på att se om det går att hantera överskottet på ett annat vis.

– Det sannolika är att vi kommer att hitta flera typer av avsättningar som vi kan använda till att exempelvis öka takten på renoveringar av skolor och liknande. Men man kan inte använda pengarna till löner, säger Staffan Werme.

Han bedömer att det kommer att behövas besparingar på runt 50–90 miljoner nästa år.

– Det hade varit bättre om vi hade kunnat lösa upp en fond och hantera besparingarna under flera år, men det får vi inte göra i dagsläget, säger Staffan Werme.

Bra eller för bra

Lena Baastad tycker att det är jättebra att kommunen gör bra resultat. Hon ser även problem när överskottet blir för stort. Dessutom väntar stora sparkrav.

– Jag tycker att det finns en gräns mellan ett bra resultat och ett resultat som är för bra i förhållande till verksamheterna. Det finns alltid en risk att det blir svårt med legitimiteten för chefer ute i verksamheten och att det blir obegripligt för personalen, säger hon.

Engångspengar

Hon tycker att det är bra och nödvändigt att man nu håller på att se över hur goda resultat på ett mer direkt sätt ska kunna användas i verksamheten. Alla pengar går dock inte att pytsa in i verksamheterna.

– Nej, för det är inte självklart att vi har de pengarna nästa år. Det är mycket som är engångspengar, säger Lena Baastad.

Mer läsning

Annons