Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister i polisutredning

Två män som åtalats för grov våldtäkt frias av Örebro tingsrätt.

Annons

Männen åtalades för att i ett utdraget förlopp ha utsatt kvinnan för den grova våldtäkten i en lägenhet i Örebro. Domstolen anser att det finns stor osäkerhet i målet och att åtalet ska ogillas.

Enligt rätten har kvinnan inte, enligt lagens mening, varit i hjälplöst tillstånd. Domstolen påpekar också att hon under rättegången var mycket knapphändig om varför hon skulle varit hjälplös. Rätten anser inte att hon var ur stånd att förstå vad som hände i lägenheten.

En av männen hade hon haft en relation med. Hon var på besök hos honom och dit kom också den andre mannen. Rätten påpekar att hennes tillförlitlighet minskar eftersom hon medgett att hon i början ljög för polisen, genom att uppge ett annat händelseförlopp än vid rättegången.

Männen åtalades för grov våldtäkt med inslag av olika former av våld och för att ha bidragit till att hon blivit drogad. Båda har nekat och sagt att alla var överens om det som hände och att de inte drogat henne.

Kvinnan säger att hon behandlades som en trasdocka och inte vågade ringa polisen. Men rätten konstaterar att hon mitt i natten lämnade lägenheten för att handla på en bensinstation och sedan återvände. Tingsrätten menar att hon hade alla möjligheter skaffa hjälp och försvinna.

Kvinnan beskriver att hennes minnen av natten är osammanhängande och att hon försökt förtränga allt. Hon säger att hon känt sig rädd och hotad. Enligt domen ekar förklaringarna tomt, sett till hela händelseförloppet. Domstolen riktar viss kritik mot polisutredningen. En man erbjöd polisen sms, samtal och bilder från kvinnan som han anser visar brister i hennes uppgifter. Han ska ha fått till svar att det inte fanns intresse. Enligt domen bekräftade åklagaren detta vid rättegången. Domstolen anser att materialet kunde haft betydelse och att avsaknaden väcker ännu mer tveksamhet om utredningens tillförlitlighet.

Örebrokvinnan hade begärt 225 000 kronor i skadestånd men i och med den friande domen blir det inget skadestånd.

Mer läsning

Annons