Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora planer förövergiven skolmatsal

Öknaskolan står sedan ett par år tillbaka och förfaller. Vad ska hända med lokalerna?

Annons
Kollar in. Mikael Eivergård, Örebro läns museum, Kjell Möller, Örebro läns hembygdsförbund, och Ayescha Öztürk och Ansam Al Hassan från Vivalla hembygdsförening inspekterar Öknaskolans kök och ser om det fortfarande kan användas.

Tanken är att de gamla klassrummen ska rivas men än har man inte beslutat om när. Flera föreningar, med Vivalla hembygdsförening i spetsen, vill ha kvar matsalsdelen. Den anses i så gott skick att den kan användas för olika verksamheter.

Kommunfastigheter har nu beslutat att föreningarna kan få ett rivningskontrakt. Två till tre år kan de få vara där, sen ska allt bort.

I onsdags träffade Stadsliv två representanter från Vivalla hembygdsförening, ordförande Ayescha Öztürk och kassören Ansam Al Hassan, för att titta på lokalerna och se hur de skulle kunna användas.

– Här kan vi ha kafé och samlingssal, säger Ayescha och visar den gamla matsalen. Och i rummen bredvid har vi tänkt att ha föreningsverksamhet och rum för konsthantverk. I källaren skulle både en dansgrupp och en styrketräningsgrupp kunna samsas.

Idéerna är många. Man har också planer på olika arbetslöshetsprojekt och verksamheter som skulle kunna ge jobb. Dessutom skulle platsen kunna bli ett naturligt ställe där man samlas och umgås. Vivalla hembygdsförening har tagit på sig rollen som samordnare, de ska sköta bokningen och se till att tider och rum fördelas mellan de olika intresserade föreningarna.

Att en hembygdsförening tar det här ansvaret är ovanligt. Därför är också Kjell Möller från Örebro läns hembygdsförbund och Mikael Eivergård från Örebro läns museum på plats. De är med för att ge sin syn på det nya allaktivitets-huset och för att visa att de stödjer idén.

– Här händer verkligen något nytt, något spännande och roligt som vi vill vara med och stödja, säger Mikael.

Det här är inget som hembygdsföreningar brukar syssla med?

– Nej, det här är unikt, fortsätter Kjell. Och vi ser oerhört positivt på den här utvecklingen. Hembygdsrörelsen har ju funnits i 100 år och dess uppgift är ju att föra vidare saker, seder och lärdomar till nästa generation. På det här sättet är man med och påverkar den framtida hembygden.

Men det är inte bara att flytta in i lokalerna. Kommunen vill ha 85 000 kronor i kallhyra per år. Mycket pengar, anser hembygdsföreningen.

– Jag tycker det är orimligt. På tre år skulle vi ha betalat vad hela fastigheten är värderad till. Dessutom har kommunen sagt att vi inte är berättigad till något bidrag, säger Ayescha.

– Dessutom är det kallhyra. Då ska föreningarna även stå för uppvärmningen. Vi tycker det är beklagligt att kommunen motarbetar möjligheten till en bra utveckling. För mig känns det lite märkligt, påpekar Kjell.

Vad händer nu?

– Just nu är det lite flytande. Vi blir också bollade mellan olika personer. Det är alltid någon ny vi ska prata med om det här på kommunen så det är svårt att få något riktigt besked, säger Ayescha.

– Vi kan så klart inte ge oss in i det här utan att ha möjlighet att betala men frågan är om vi klarar det. Ett år utan hyra tycker jag åtminstone vi kunde få som ett försök för att dra i gång det här.

Matsalsdelen. Så här har Vivalla hembygdsförening tänkt att lokalerna i Öknaskolan skulle kunna användas med studierum och samlingssal.
Källaren. Med rum för styrketräning och dansgrupper.
Kollar in. Mikael Eivergård, Örebro läns museum, Kjell Möller, Örebro läns hembygdsförbund, och Ayescha Öztürk och Ansam Al Hassan från Vivalla hembygdsförening inspekterar Öknaskolans kök och ser om det fortfarande kan användas.
Matsalen. Här finns planer på kafé och samlingssal.

Mer läsning

Annons