Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora problem med vägglöss i Örebro

Vägglöss är ett ökande problem i svenska hem. Just nu är förekomsten av vägglöss hög i Örebro, enligt färska siffror.

Annons

I flera år har problemen med vägglöss eskalerat - och inte bara i Örebro. Det säger Martin Löfenhaft, chef för Anticimex i länet.

– Från att man i princip inte hade vägglöss i bostäderna har de blivit ett rejält problem, säger Martin Löfvenhaft.

Förra året hade Anticimex hand om närmare 13 000 fall av vägglöss i Sverige, enligt tidningen Hem Hyra. 

Att allt fler svenskar drabbas av vägglöss beror bland annat på att vi reser mer. Studenter är ofta rörliga och löper därför en ökad risk att drabbas.

– Studenter eller ungdomar överlag är ute och rör på sig på ett helt annat vis än till exempel ett pensionärspar, säger Martin Löfvenhaft.

Vägglöss kan också spridas mellan lägenheter. För att tackla det problemet har Anticimex ett nytt vapen: Hundar. Hundarna används sedan förra året för att upptäcka vägglöss. De kan också kontrollera om en sanering tagit bort alla vägglöss. I länet finns ingen sådan hund, men Anticimex lånar hundar från andra platser i Sverige.

Martin Löfvenhaft tror att det blir standard att arbeta med hundar i bekämpningen av vägglöss.

– I takt med att efterfrågan på hundarna växer kommer vi öka antalet hundar. Det är inte omöjligt att vi har en hund permanent i Örebro om några år om det finns en efterfrågan från kunderna.

Finns det någon möjlighet att minska problemen med vägglöss?

– Jag vet inte riktigt vad som skulle kunna bromsa utvecklingen. De senaste fem till sju åren har det varit en ganska brant kurva med antal vägglusfall. Ingenting tyder på att kurvan flackar av, säger Martin Löfvenhaft.

Det går att minska risken att drabbas av vägglöss. Utomlands går det ofta att se om det finns vägglöss på till exempel ett hotell. Ett tydligt tecken är avföring från vägglössen i form av svarta prickar i sängstommen. Det är viktigt att packa upp resväskan utomhus och sedan tvätta kläderna i tvättmaskinen. Då dör eventuella vägglöss.

Martin Löfvenhaft har ett lite ovanligt tips vid hotellvistelser utomlands.

– Jag ställer resväskan i badkaret. Då är risken ganska liten att vägglusen kryper in.

En vuxen vägglus är cirka fyra till fem millimeter lång. Den är oval och ljusgul eller ljusbrun. Efter att den sugit blod är den rödbrun.

Mer läsning

Annons