Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk på Löttorps camping

Ett storbråk har brutit ut på Löttorps camping på Öland. Örebropastorn Sven Bergholm och journalisten Siewert Öholm, tidigare bosatt i länet, har gått in i verksamheten och nu vill de ha bort ett antal personer som i många år varit aktiva i arbetet på campingplatsen.

Annons
Här kommer en bild från Tältkyrkan på Löttorps camping på Öland. Bilden tagen vid ett tältmöte den 27 juli 2009.

– Det har varit mycketgratisboende och mycket gratisätande på campingen. Det går inte när man ska driva en verksamhet, vi måste få bort det, säger Siewert Öholm.

– Många människor har gjort goda insatser i sitt engagemang för campingen. Men nu är det ett tiotal personer som är aktuella, deras insats är inte av den omfattningen att de kan bo gratis. De snyltar på campingen, fortsätter han.

Detta har blivit en offentlig dispyt. Kalmartidningen Barometern skrev om konflikten i måndags. I går, tisdag, skulle SVT:s Smålandsnytt intervjua både Siewert Öholm och en av dem som inte får bo kvar.

Löttorps Camping är ett begrepp på Öland och i Kalmarområdet. Sedan början av 70-talet har campingen varit en plats för stora religiösa tältmöten.

Sven Bergholm och Siewert Öholm gick in i verksamheten på Löttorps camping i höstas. Anläggningen hade svåra ekonomiska problem. Sven Bergholm deklarerade då i kristna tidningen Världen I dag att han anser att Löttorps camping är en viktig evangelisk plats för semesterfirare och att han vill arbeta för att den ska leva vidare.

– Siewert Öholm och jag har nu delat upp det så att jag ansvarar för programverksamheten i tältet medan Siewert ansvarar för affärsdriften av Löttorps Camping AB, berättar Sven Bergholm.

Sven Bergholm är sedan i höstas styrelseordförande för Elca-stiftelsen (Evange-lisation på Löttorps camping) som äger hela anläggningen. Affärsverksamheten Löttorps camping AB har blivit ett dotterbolag till Elca-stiftelsen.

– Vi har skiljt på campingen och programverksamheten i tältet, för att allt ska vara klart och tydligt, säger Siewert Öholm.

– Min uppgift här är att göra rent och få bort allt som skräpar ner, både bildligt och bokstavligt. Jag ska få ekonomi i anläggningen och få den storsatsning som påbörjades för ett par år sedan, med ny restaurang och nytt centrumhus, färdigbyggd.

– Enbart gratisboendet värderar jag till 200 000-300 000 kronor i uteblivna intäkter på en säsong, fortsätter han.

Löttorps camping var konkursmässigt i höstas. Siewert Öholm bestämde sig då för att engagera sig.

Har du något ägande i Löttorps camping?

– Nej, ingen privatperson kan vara ägare. Elca-stiftelsen äger campingen. Jag hoppas kunna ta ut lön så småningom, men Sven Bergholm tror jag inte tänker på någon lön, svarar Siewert Öholm.

Campingen

Löttorps camping ligger på norra Öland, alldeles vid Östersjön och med en 1,5 kilometer lång sandstrand.

I början av 1970-talet tog de värmländska musikerbröderna Rolf, Kjell och Jard Samuelsson över campingen.

Bröderna Samuelsson drog sig så småningom ur och campingen övertogs och drevs av Elca-stiftelsen.

Löttorps camping har plats för 500–600 husvagnar, tält och även ett antal stugor.

Vem är Siewert Öholm?

Siewert Öholm är mest känd som programledare i SVT, där han arbetade fram till 2002. Hans fru Ann-Britt, som avled 2004, ägde och drev Aspa herrgård under många år, vilket också gjorde att Siewert Öholm då och då var aktuell i våra trakter.

Sonen Oskar är riksdagsledamot (M) för Örebro län.

Som TV-producent var Siewert Öholm aktiv i Umeå, Falun och Göteborg och var programledare i en rad program bl.a. Kvällsöppet, Nattcafé.

Under 10 år som debattledare för programmet Svar direkt i SVT gjorde han sig känd för sin provokativa och rappa debattstil. Sedan 2002 har han frilansat, bland annat som kolumnist för den kristna tidningen Dagen. Öholm har gjort sig känd som en förespråkare för moralkonservativa värderingar exempelvis mot abort och samkönande äktenskap.

Vem är Sven Bergholm?

Sven Bergholm är pastor i Evangeliska Frikyrkan i Örebro. Han har varit pastor i Skandinaviska turistkyrkan både i spanska Fuengirola och på Kanarieöarna, med barnhemsarbete i Betlehem, som pastor i Brickebergskyrkan, Örebro och i Korskyrkan, Stockholm.

På 1980-talet dömdes han till 30 dagars fängelse i Danmark, för att ha försökt smuggla in människor i Sverige. Det fick stor uppmärksamhet.

Sven Bergholm har en egen lång egen historia på Löttorps camping där han hållit många tältmöten. Han har varit med och räddat Löttorps camping tidigare, 1994. Då lade Örebromissionen ett räddande bud.

I höstas blev han styrelseordförande i Elca-stiftelsen som äger och driver Löttorps camping.

Mer läsning

Annons