Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största utredningen om sexbrott någonsin

Utredningen om alla de kvinnoöverfall 24-årige Niklas Eliasson nu åtalas för är den största sexbrottsutredningen någonsin i Örebro. På polishuset har mera än 7 000 sidor utredning samlats och 2 000 sidor förundersökning lämnats till Örebro tingsrätt.

Annons

Många olika pusselbitar har lett fram till gripandet av Niklas Eliasson.

– Redan hösten 2009 startade vi en spaningsmetod med geografisk analys. Den ledde fram till dna-topsningen av flera hundra yngre män i Örebro, berättade kriminalinspektör Peter Springare vid presskonferensen efter måndagens åtal.

Polisen har satsat på att hjälpa de kvinnor som utsatts.

– Alla har fått en egen kontaktperson och på andra sätt fått hjälp av vår brottsofferenhet, förklarade informationschefen Torbjörn Carlson.

Förutom det rent geografiska gick polisen också på signalement i sitt urval av vilka som skulle topsas i jakten på dna som stämde på gärningsmannen.

Från tidiga hösten 2009 och framåt inträffade flera kvinnoöverfall med våldtäkter, våldtäktsförsök och grova våldtäkter.

– Gemensamt för alla hans offer både då och tidigare är att kvinnorna har en späd kroppsbyggnad. Gemensamt är också att gärningsmannen slagit till sena nätter och tidig morgon. Han har letat efter offer och gett sig på kvinnor han sett komma ensamma, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Utredarna har haft mycket hjälp av offren som kunnat berätta olika saker som varit till hjälp och ledning i utredningsarbetet,

Då en brutal våldtäkt inträffade nära Eurostop för snart ett år sedan trappades utredningen upp till en mycket stor spaningsorganisation och topsningen inleddes.

– Vi följde topsandet minutiöst i sökandet efter dna och ledtrådar, berättade Peter Springare.

Men avgörandet lät vänta på sig till oktober förra året.

Fredagen 8 oktober hade Niklas Eliasson ringt återbud till den dna-topsning, han precis som många andra yngre män, kallats till på polishuset.

– Återbudet i sig var inget märkvärdigt, fler hade lämnat återbud och fick ny tid. Men den här personen blev intressant ett par dygn senare.

Söndagen 10 oktober anmäldes nya kvinnoöverfall i Örebro.

– Samtidigt fick vi nya tips och bland tipsen var den här personen namngiven. Vi granskade män som varit på dna-topsning eller som lämnat återbud. Vi ställde namnuppgifter mot signalement tillsammans med bevisning vi hade från brottsplatser, säger Peter Springare.

Bevisningen bestod bland mycket annat av en använd kondom som hittats i anslutning till en plats där Niklas Eliasson befunnit sig.

Natten mellan 10 och 11 oktober hade polisen spaning mot honom. Det kom också tips om en man som låg och halvsov i allmänna utrymmen i ett flerfamiljshus och som hade en kniv intill sig.

– Alla kontrollerna gjorde att vi till slut hade en misstänkt, säger Springare.

Måndagen 11 oktober anhölls Niklas Eliasson i sin frånvaro och greps några timmar senare.

– Det som hänt har inneburit en tung tid för många i Örebro. I första hand naturligtvis för offren men också anhöriga och alla kvinnor som känt stark rädsla för att gå ut och därför fått styra om sina liv, konstaterade polisens informationschef Torbjörn Carlson vid presskonferensen.

Rättegången i Örebro tingsrätt inleds 17 mars och beräknas vara avslutad 8 april.

Mer läsning

Annons