Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort strömavbrott i Örebro – drygt 2 000 hushåll fick vänta i nästan sex timmar

Drygt 2 100 hushåll i Glanshammarstrakten blev utan ström i nästan sex timmar på tisdagen. Skola och förskola blev även utan vatten, och bad föräldrar att hämta tidigare om möjligt.

Annons

Vid 11-tiden på tisdagen blev 6 050 hushåll öster och nordost om Örebro utan ström. De drabbade hushållen fanns i Östernärke, Ekeby-Almby och Glanshammar med omnejd. Vid 12-tiden var strömmen tillbaka för två tredjedelar av hushållen, medan 2 169 hushåll i Glanshammar fick vänta till 16.30.

– Det är våra stationer i Vallby och i Glanshammar som blev utan leverans från överliggande nät, alltså regionnätet, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Regionnätet driftas av Ellevio, tidigare Fortum.

– Det var ett pågående arbete på en ledning där nånting har gått fel. Det är en komponent som havererat för att förenkla det lite, säger Jonathan Björck på Ellevios presstjänst.

Tre av Ellevios stationer påverkades av haveriet, och det är därifrån som ledningar går ut till Eons kunder.

– Den första stationen i Ormesta kunde vi avhjälpa på bara ett par minuter. Den andra i Vallby tog ungefär en timme, så de ska ha fått tillbaka strömmen vid 12-tiden, säger Jonathan Björck.

För Glanshammar fortsatte arbetet med att leda förbi leveransen. Strömmen beräknades vara tillbaka klockan 16, men prognosen flyttades framåt. Mörkret och vädret gjorde att det tog något längre tid än beräknat.

– Det är en så kallad frånskiljare som är trasig och måste bytas. Elen kan inte kopplas in på annat sätt än att det här felet lagas, säger Björn Persson.

På förskolorna, skolan och fritidsgården i Glanshammar saknade man el, ventilation och vatten, och vädjade till föräldrar att om möjligt hämta sina barn tidigare.

Vid 11-tiden på tisdagen försvann strömmen för drygt 6 000 hushåll i Örebro.

Mer läsning

Annons