Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressen och pressen ökar i ”världens roligaste jobb”

Det är världens roligaste jobb, men när det flaggas för besparingar är det lätt att tappa gnistan lite. Det säger Robert Andersson, som jobbat 20 år i hemvården.

Annons
Robert Andersson jobbar i Fokus hemvårdsområde. Han trivs med sitttyrke, som han tycker är det bästa i världen. När det aviseras nya besparingar är det dock lätt att tappa gnistan lite.

Robert Andersson berättar att när han började sitt jobb för 20 år sedan beskrevs yrket ofta tidningar med bilder av folk som dammsög hemma hos någon eller rullade papiljotter.

– Så är det inte nu, jo till viss del, men det är väldigt svårt sjuka människor som man tar hand om. Det är mycket ansvar. Det får inte gå fel, säger han.

Samtidigt konstaterar han att om det dras in resurser någonstans blir resultatet mer stress hos den personal som är kvar, och då menar han att risken ökar att den mänskliga faktorn kommer in mer.

– Oavsett hur mycket vana du har i jobbet, säger Robert Andersson.

Men stressen och pressen varierar ofta över tid vården, förklarar Robert Andersson. Hur tufft det är beror ofta hur stort behovet av vård de personer som han ska ta hand om har.

– Det kan gå två månader då det är rent för jäkligt och så blir bättre med lite mindre börda, som jag upplever att det är för tillfället. Så är det alltid när man jobbar med människor, säger han.

Det var varken lönen eller arbetstiderna som fick honom att välja yrke en gång i tiden.

– Jag älskar mitt jobb. Över lag har jag världens bästa jobb, konstaterar Robert Andersson.

Han förklarar att han vill räcka till och göra ett bra jobb. Men ibland kan en känsla av att han inte hinner med allt som han vill göra smyga sig på.

– Det är kanske är det här runt omkring som gör att man kan tappa lusten ibland. Det här styrda, att det hela tiden handlar om ekonomi och att det är vi som kostar pengar, säger Robert Andersson, och tillägger:

– Samtidigt försöker vi förbättra verksamheten hela tiden, men det är svårt att komma med idéer till förbättringar när det inte får kosta något.

Hur reagerar du på det senaste beskedet om nya besparingar?

– Det är inte så att man jublar, när det redan är pressat med saker, när man hör det. Hur länge ska man orka då? Samtidigt var jag så glad efter sista mötet då de sa att det inte skulle drabba vårt område, säger Robert Andersson.

Han har många års rutin i hemvården bakom sig, och han har även varit med om många tidigare besparingar genom åren.

– Man tappar gnistan lite när det händer. Men jag vet inte vad som kommer hända nu. Jag vet egentligen bara att det blir fler äldre, fler svårt sjuka och att vi blir färre personal. Det är många som vill bo kvar hemma länge och det är bra, bara att vi har resurser så vi kan hjälpa dem med det, säger Robert Andersson.

Privat hemvård

Vård och omsorgsförvaltningen ska reducera kostnaderna med på 99 miljoner kronor.

Det finns två politiska driftsnämnder i förvaltningen. Nämnd väster fattade beslut på onsdagen och nämnd öster fattar beslut på torsdagen.

I april var det 129 av 1823 personer med utförd omvårdnadsinsats som hade en privat utförare.

8 juni kunde tolv utförare av hemvård väljas, varav kommunen är en. Sex till är godkända. Sex ansökningar är inte färdigbehandlade.

Mer läsning

Annons