Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentkåren räddar Kårhuset

Dåligt skött ekonomi och över en miljon i skulder – den ekonomiska situationen för Kårhuset på Örebro universitet är allvarlig. Men sent under måndagskvällen blev det klart att Örebro studentkår tar över verksamheten.

Annons

Örebro studentkårs fullmäktige hade extramöte under måndagskvällen för att reda upp krisen.

Det är nöjesverksamheten för studenterna, med servering dagtid, pub och club, som har haft stora ekonomiska problem. Konkurs hotade – om inte Örebro studentkår kunde ta över.

– Viktigast är att ett Kårhus blir kvar. Vi behöver Kårhusets verksamhet på Campus, för den goda stämning det bidrar till, sa Matilde Martinez, ekonom i Örebro studentkår, före mötet.

– Det bästa skulle vara att Studentkåren tar över.

– Men det är inte så enkelt. Ekonomin är så dåligt skött, fortsatte hon, före mötet.

Men Studentkåren räddade.

”Beslutet innebär att kårhuset kommer att finnas kvar till studenternas förfogande men det medföljer också att det krävs en ny styrelse och ideell personal”, skrev kårens tidning losnummer.se sent på kvällen.

Kårhusets verksamhet har sedan ett par år tillbaka drivits av en egen förening, Kårhusföreningen. Men Örebro studentkår har hyresrätten till själva huset, och Kårhusföreningen hyr i sin tur av Studentkåren.

Innan dess drevs verksamheten av ett privat bolag, men det förändrades och Örebro studentkår bildade Kårhusföreningen.

– Verksamheten i Kårhuset har varit stor och mycket populär, säger Martinez.

– Från juli 2013 till nu har omsättningen varit sex miljoner kronor. För en utomstående har det inte gått att se hur dålig ekonomin varit.

Men som ekonom i Örebro studentkår började hon ana oråd. Kårhusföreningen skulle varje månad betala tillbaka på skulder man hade till Studentkåren, pengar man fått för att komma i gång med verksamheten.

Förra året fick man nya lån. I januari upphörde avbetalningarna. Matilde Martinez startade en utredning och såg problemen.

– Kårhusföreningen har en skuld på över en miljon kronor. Men problemen är flera. Ekonomin är dåligt skött, utan ekonomisk kontroll.

I slutet av maj informerade hon Kårhusföreningens styrelse om läget.

– Vi visste inget. Så sent som i slutet av april fick vi i styrelsen beskedet av den verksamhetsansvarige att det var lugnt med ekonomin, säger Freddy Becker, som varit ordförande i Kårhusföreningens styrelse.

NA sökte på måndagskvällen den verksamhetsansvarige, utan resultat.

– Men vi har alla gjort fel, även Studentkårens och Kårhusföreningens styrelser. Vi har inte haft en strategi och vi har inte haft kontroll på ekonomin. Med så här stor verksamhet måste man ha proffs i styrelserna, säger Freddy Becker.

Mer läsning

Annons