Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen och falskskyltadAudi hittades i Ungern

En Audi, värd drygt 400 000 kronor, stals på en gata i Örebro och återfanns i Ungern.

Annons

När bilen hittades hade den registreringsskyltar stulna i Italien.

En man som är misstänkt för grovt häleri i samband med att bilen försvann är nu åtalad vid Örebro tingsrätt. Han misstänks efter stölden ha köpt bilen.

Vice chefsåklagare Carsten Helland skriver i stämningsansökan att köpet skett trots att mannen insett att ett brott låg bakom, och därmed handlar det om grovt häleri.När Audin så småningom hittades i Ungern var den försedd med registreringsskyltar som italienska polisen uppgett är stulna i Italien.

Då den åtalade, som är i 30-årsåldern, blev misstänkt för grovt häleri uppgav han att han köpt bilen av en namngiven person i Italien. Svenska polisen tog då kontakt med Interpol i Rom. Svaret därifrån blev att det inte fanns någon i Italien med det namn han uppgett.

Kräver att beslaget hävs

Ett försäkringsbolag var tidigt inkopplat på stölden och vill nu att beslaget av bilen hävs och att Audin överlämnas till bolaget.

Försäkringsbolaget vill också ha ersättning av mannen för bland annat transportkostnader, garageavgifter, utbetalad stilleståndsersättning och egna utredningskostnader med sammanlagt 58 000 kronor plus ränta.

Bevismaterial vid rättegången i Örebro tingsrätt blir exempelvis köpeavtal, svar från polisen i andra länder, registreringsbevis och protokoll från undersökningar av fordonet.

Förhör hålls också med den misstänkte och med en utredare på försäkringsbolaget.

Monica Berndtsson

Mer läsning

Annons