Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampkännarens fem bästa tips

Experter delade med sig av sina kunskaper på söndagen. Det är aldrig för sent att bli kung i svampskogen.

Annons
Äntligen hittar vi rödgul trumpetsvamp, och alla samlas kring platsen. Längst fram ses svampkonsulenten Hans-Åke Sandberg, och från vänster bakom honom står naturguiden Leif Sandgren samt svampintresserade Annette Wistrand och Annica Brenander.

Det är väl lika bra att erkänna det direkt: Jag är verkligen urusel på svampar. Men med oss ut i Dyltaskogen har vi naturguiden Leif Sandgren och svampkonsulenten Hans-Åke Sandberg – och plötsligt ser jag: Hela skogen är ju full av trattkantareller!

Leif sveper med armarna över de klargröna mjuka mosskullarna:

– Jag tror aldrig jag sett så mycket på en och samma gång! Men var är alla svampplockare en sån här fin dag?

Med på söndagens svampguidning är Annette Wistrand från Kumla. Hon har plockat mängder av trattkantareller hela säsongen, och är inte speciellt imponerad.

– Jag vill inte ha dem, vill hitta något annat. Det är roligare att lära sig något nytt.

En stund senare har vi bland annat lärt oss hur fårticka ser ut, och strax därpå hittar vi rödgul trumpetsvamp. Någon frågar om det är farligt att ta i giftiga svampar, men Hans-Åke och Leif har lugnande besked att ge:

– Nej, inte alls. Visst ska man vara försiktig med vilken svamp man äter, men plocka kan man alltid göra – för att lära sig nya sorter.

Vi pratar om det stora intresse som finns för svamp, och våra guider intygar att det aldrig är för sent att lära. Med två så svampkunniga på nära håll är det givetvis ett gyllene läge att be om tips. Vad är bra att tänka på när man beger sig ut i skogen?

Svampkonsulenten Hans-Åke Sandberg undersöker en luktmusseron.
Rökslöjskivling växer på stubbar, i täta grupper. Den råa hatten smakar ungefär som färska gröna ärtor.
Taggsvamp växer ofta ganska rikligt, gärna i grupper. Som små taggar under hatten, svår att förväxla med annan svamp.
Streckmusseron trivs i barrskog eller blandskog. Luktar och smakar mjöl som rå. Olivgrön hatt med invuxna trådar som löper in mot mitten
Rödgul trumpetsvamp trivs i kärrkanter, under buskar. Liknar trattkantarell, men har inte det tvära färgbytet mellan fot och undersida. Dessutom kransig kant och mycket tunnare.
Trattkantarel trivs i mossig granskog. Olivgulgrön hatt, tvär avgränsning mellan den gula foten och undersidans skivor.

Mer läsning

Annons